/ -
18/05/2022 u 11:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС промјеном закона тражи самосталност Зете

Шеф посланичког клуба ДПС-а Данијел Живковић, на конференцији за новинаре, казао је да у тој партији сматрају да је неопходно што прије разматрати та законска рјешења на сједници Скупштине

Клуб посланика Демократске партије социјалиста (ДПС) до петка ће у скупштинску процедуру предати измјене Закона о територијалној организацији и о Главном граду да би се у најкраћем року омогућило формирање нове општине Зета.

Шеф посланичког клуба ДПС-а Данијел Живковић, на конференцији за новинаре, казао је да у тој партији сматрају да је неопходно што прије разматрати та законска рјешења на сједници Скупштине да би се усагласили и други подзаконски акти.

- Та законска рјешења ћемо дати на потпис нашим колегама из нове парламентарне већине и Социјалдемократама, рекао је Живковић.

Он је навео да вјерује да ће имати најширу подршку у парламенту за та два законска рјешења како би се стекли нормативни услови и Зета стекла статус општине.

Министар јавне управе Мараш Дукај потврдио за „Дан“: Студија о самосталности Зете враћена на допуну

Портпарол ДПС- а Милош Николић на питање "Дана" да ли им је познат уопштени став Владе премијера Дритана Абазовића јесу ли за формирање нових општина у Црној Гори казао је да ће након консултација са њим чути и његов став лично, као и ГП УРА.

– Ипак, на основу овога што је неко укупно дјеловање на политичкој сцени Абазовића и свих странака у парламенту, када је у питању однос према независној општини Зета у наредном периоду, вјерујем да ће то наићи на афирмативан одговор са његове стране. Оно што имамо од стране Абазовића јесте да је прије пар дана стигао одговор на студију, односно обавјештење од Министарства јавне управе и вјерујемо да је то један позитиван искорак у правцу финализације идеје која се тиче сад већ извјесне самосталности оптшине Зета у наредних неколико седмица, односно мјесеци – казао је Николић.

Предсједница Општине Голубовци у оквиру Главног града - Голубовци, Тања Стајовић, казала је да су буџетом за прошлу годину опредијелили 15.000 еура за израду студије оправданости територијалне промјене.

Она је додала да су студију доставили Министарству јавне управе ради давања мишљења.

- Законски рок за достављање мишљења је био 45 дана од дана пријема студије. Тај рок је истекао и ми смо послали двије ургенције, у фебруару и мају ове године, рекла је Стајовић.

Она је навела да је од Министарства стигао одговор, али не у виду мишљења, већ обавјештења која су министарства дала своје мишљење на студију.

- У току је израда одговора на све сугестије појединих министарстава - казала је Стајовић.

Функционер ДПС-а Михаило Анђушић казао је да иницијатива представља остварење вишедеценијског сна највећег броја становника Зете.

- ДПС је по ко зна који пут показао да је одговоран политички субјекат који ствари ради на прави начин и, прије свега, држи дата обећања, за разлику од наше политчке конкуренције који су се овом темом, посебно у претходне двије године, бавили на нивоу политиканства, навео је Анђушић.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:46