Никола Јановић / - Фото: Министарство спорта
27/09/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС доставила парламенту измјене Закона о спорту

- Апелујем на руководство Скупштине да ове измјене и допуне што прије стави на дневни ред, како бисмо имали могућност да их изгласамо. Очекујем подршку свих колега из парламента - рекао је Јановић.

Демократска партија социјалиста (ДПС) доставила је данас парламенту измјене Закона о спорту, којим Црна Гора, како је образложено, усклађује нормативни оквир са Свјетским антидопинг кодексом (САК).

Тиме се, како је саопштено, утиче на укидање санкција које је Свјетска антидопинг агенција изрекла Црној Гори 15. септембра ове године због нормативне неусаглашености са САК.

 - На овај начин црногорским спортистима биће омогућено да и даље могу да се такмиче под својом заставом, а нашим спортским организацијама да буду домаћини међународних такмичења у Црној Гори - каже се у законским измјенама.

Бивши министар спорта Никола Јановић рекао је на конференцији за новинаре да је ДПС припремио измјене Закона о спорту које су већ у скупштинској процедури.

 - Апелујем на руководство Скупштине да ове измјене и допуне што прије стави на дневни ред, како бисмо имали могућност да их изгласамо. Очекујем подршку свих колега из парламента - рекао је Јановић.

Он је оптужио власт да је, послије свих лоших одлука, дошао ред и на спорт, један од најбољих црногорских брендова и стубова иденитета сваке државе.

 - Толико је пропуста учињено да више не знамо да ли је ово случајност. Суштина је да се системски урушава црногорски идентитет -  казао је Јановић.

Измјенама Закона је предвиђено да Црногорски олимпиојски комитет (ЦОК) ради праћења и спровођења међународних конвенција против допинга у спорту образује Комисију за антидопинг.

Комисија има пет чланова који су независни у својим оперативним одлукама и активностима од области спорта и државне управе.

 - Укључујући, без ограничења, забрану мијешања у њихове оперативне одлуке или активности било којег лица које је истовремено укључено у управљање или активности међународне спортске организације, националне спортске организације. ЦОК-а, ПОК-а, органа државне управе или локалне самоуправе надлежног за спорт или антидопинг - каже се у образложењу.

Комисија прати и споводи међународне конвенције против допинга у спорту, прати и координира акцију у борби против допинга и предлаже мјере, води евиденцију спроведених допинг контрола.

Комисија, како се наводи, има контролоре који спроводе допинг контролу и поступају у складу са САК и међународним стандардима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:34