Фото. Саша Матић / - Фото. Саша Матић
17/08/2021 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС критикује Боровинићку: Иза нас је година коју су појели скакавци

Министарка се понаша крајње политикантски, неодговорно и незнавено, тврде из Комисија за здравство ДПС-а

У Црној Гори је на сваком плану, а посебно у здравству, неповратно изгубљена година “коју су појели скакавци”, цитира Космисија за здравство ДПС-а писца Борислава Пекића.

Како су казали, за све је крива министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић која уводи Црну Гору у суморну КОВИД јесен понашајући се крајње политикантски, неодговорно и незнавено.

- Јавним апелима, саопштењима и анализама епидемиолошких параметара покушавамо да укажемо да је потребно другачије вођење епидемије, отварање привреде али никада на уштрб здравља грађана. Струка мора бити испред политике. Умјесто одговорног односа према јавности због озбиљности здравствене ситуације, министарка здравља нам је “сервирала” још једну безочну манипулацију да имамо “најнижу стопу раста новообољелих у региону”. Оваква обмана може само да буде прихваћена од стране креатора епидемиолошких мјера - разних Спајића, Милатовића и Царевића... Проблем је што је министаркина изјава далеко од истине- тврде они- 

Како тврде, у Црној Гори су тренутно активна 4.315 случаја коронавируса док их је прошле године на данашњи дан било 1.070- четири пута мање.

- Говоримо о времену када су се на литијима и осталим политичким скуповима, тада опозиционих партија, масовно кршиле мјере и јавно позивало на непоштовање препорука стручњака али се епидемија ипак држала под контролом. Питала се струка. Данас министарка здравља покушава да увјери јавност како је уобичајено имати стотине новообољелих и изгубљене људске животе? Не можемо очекивати да се сви излијече али правовременим мјерама се може смањити, и то значајно, и број заражених и број умрлих. Тако раде одговорне државе па је било очекивано да ће позвати своје грађане да напусте Црну Гору (нпр. Словенија) или да ће ограничити улазак грађана Црне Горе (нпр. Њемачка). Црна Гора је, по броју нових случајева инфекције коронавирусом на 100 хиљада становника, на другом мјесту у Европи, иза Грузије- додају из Комисије за здравство. 

Према њиховим ријечима, крајње је вријеме да зауставимо урушавање здравствене струке и потцјењивање медицинске мисли у Црној Гори.

- Људски живот не смије бити најјефтинија роба у Црној Гори, и гурнут у други план због повећане продаје кукуруза и јагњећег печења на “ослобођеној” милочерској, светостефанској или било којој другој плажи. До када да пуштамо “главног државног епидемиолога” Милатовића да буде господар смрти и “заузетих постеља” док нам министарка короне баца прашину у очи све испразнијим изјавама. Док својим чињењем, и посебно нечињењем, Милатовић и Боровинић Бојовић дугорочно урушавају здравствени систем и здравље и самих здравствених радника, само се декларативно залажу за унапријеђење положаја истог.  Подсјетимо да је прошлогодишње и овогодишње повећање зарада здравствених радника резултат рада Владе Душка Марковића, а актуелни вицепремијер најављује да ће 2022. године почети да размишљају о побољшању статуса радника у здравству. Не липши магарче до зелене траве са оваквом господом из Kарађорђеве- поручују из опозиционе партије Мила Ђукановића. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 19:07