Poslanici u Skupštini / - FOTO: DPS
26/04/2024 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Ono što je propustio PES u parlamentu da uradi PES u Vladi

Evropa sad odbila da potpisima podrži civilizacijski čin iza kojeg stoje vodeće zemlje demokratskog svijeta okupljene, kazali su u Poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista (DPS).

- Pored naše apsolutne spremnosti da kolegama iz PES-a ponudimo da dopune ili izmijene tekst kojim poslanici pozivaju vladu da se pridruži kosponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, vladajuća stranka koja pritom nosi ime Evrope u svom nazivu, odbila je da svojim potpisima podrži civilizacijski čin iza kojeg stoje vodeće zemlje demokratskog svijeta okupljene u UN, kazali su u Poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista (DPS) - naveli su iz DPS-a.

Poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 35, uputilo je danas pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući Vladu na čijem je čelu da bez daljeg odgađanja donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Nikolić: Vlada da bude kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nakon toga, oglasili su se iz Poslaničkog kluba PES-a, navodeći da poštuju sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali, kako kažu, ne podržavaju da se odgovornost imputira bilo kom narodu.

Poslanički klub PES-a: Poštujemo rezoluciju Skupštine, genocide prave pojedinci, a ne narodi

- Uprkos činjenici da se na spisku potpisnika ovog pisma nalaze i poslanici vlasti i opozicije, što je trebalo da potvrdi spremnost svih progresivnih politika u Crnoj Gori da prihvatamo civilizacijske standarde morala i ljudskosti 21. vijeka, Pokret Evropa sad nije smogao snagu da prihvati našu pruženu ruku. Njihovo naknadno saopštenje, i sakrivanje iza manipulativnog narativa o tome kako ne postoje genocidni narodi, iako u tekstu Rezolucije nema ni riječi o tome, govori o civilizacijskom rasponu između nas - navedeno je u saopštenju Poslaničkog kluba DPS-a.

Istakli su da duboko žale zbog te činjenice.

- Pa ipak, nadamo se da još ima vremena, da ono što je propustio da uradi PES u parlamentu, neće propustiti da uradi PES u vladi - poručuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:35