/ - фото илустрација
25/11/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС: Запостављањем науке и образовања, власт води државу и друштво у пропаст

Улагање у науку и образовање младих људи, заправо значи улагање у конкурентност и компетитивност комплетног друштва и економије, истакли су из ДПС-а

ДПС Комисиjа за науку и иновациjе саопштила је да у сваком модерном и развијеном друштву каквом грађани Црне Горе теже, образовање и наука заузимају значајне позиције.

- Улагање у науку и образовање младих људи, заправо значи улагање у конкурентност и компетитивност комплетног друштва и економије. Урушавање ових вриједности представља својеврстан десант на развој црногорског друштва, а на тај начин и стимуланс да наши најбољи млади људи напусте земљу што је заправо и највећи економски губитак једне земље. Прошло је годину дана од како наука и образовање немају своје посебне ресоре у Влади Црне Горе, што је јасан показатељ вредновања ових области у овој “освјеженој” друштвеној збиљи. Такође, руковођење овим областима безмало годину дана преузела је особа која је у тако кратком периоду успјела да пажњу јавности на себе скрене не успјесима на пољу науке и образовања, већ театралним наступима у црногорском парламенту, отпуштањем неколико гарнитура својих најближих сарадника, затим сјечом директора школа, контроверзним изјавама, и урушавањем професионалних тимова у државној администрацији- наводе у саопштењу.

Како су истакли, о бризи тог и таквог министарства и Владе за науку и образовање најбоље говоре остварења у овој години.

- У програму рада Владе за 2021. годину предложене су измјене и допуне три законска рјешења: Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању, затим Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о признавању страних диплома и Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о националном оквиру квалификација. Ниједан од три приједлога закона није дошао ни на дневни ред Владе, а камоли да је ушао у скупштинску процедуру. Закони су остали заглављени ни на небу ни на земљи, у неком лимбу, гдје се налази и Стратегија развоја високог образовања. Вјероватно се чека комплетирање метафизичких процеса да би се закони вратили међу овоземаљско и тек онда били спремни за усвајање. И лаику је јасно да се ради на убрзаном урушавању подршке науци. Један од првих потеза министарке био је поништавање конкурса за научно-истраживачку дјелатност, под мантром неефикасне евалуације. Нови конкурси никад нијесу објављени. На овај начин је комплетна научно истраживачка дјелатност укинута и сарадња коју су наши универзитети требали да остваре са привредом угашена. Подршка оном највриједнијем што Црна Гора има докторандима и младим докторима наука, сведена је на мизерију. Трогодишње стипендије за докторанде су укинуте. Круцијални, пан-европски пројекат СЕЕИИСТ, вриједности 250 милиона еура, који је требао да буде здравствено-научни центар, малтене паметни град у Црној Гори, дат је у руке дилетантима без икакве препознатљивости у научно-дипломатским круговима. Епилог је, наравно, пропаст- навели су, поред осталог.

Сматрају да је жалосно што ово води у пропаст друштва, "јер необразована друштва која не теже сопственом усавршавању немају шансу у модерном свијету у којем су компетитивност и конкурентност погонски замајци развоја и просперитета".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:42