/ - Драшковић (Фото: Демократски фронт)
24/06/2021 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драшковић: Црна Гора први пут има Владу коjа игнорише већину

Функционер ДФ-а Петар Драшковић сматра да jе Вебер био у праву кад jе примиjетио да jе ово први пут да већинске странке власти у парламенту не желе да учествуjу у његовом раду

Црна Гора први пут у историjи свог парламентаризма има Владу коjа игнорише већину коjа jе изабрала, поручено jе из Демократског фронта (ДФ).

Из те партиjе су реаговали на изjаву амбасадора Њемачке у Црноj Гори Роберта Вебера у коjоj наводи да боjкот парламента ДФ-а доноси изазов и кризу, пише агенција Мина.

Функционер ДФ-а Петар Драшковић сматра да jе Вебер био у праву кад jе примиjетио да jе ово први пут да већинске странке власти у парламенту не желе да учествуjу у његовом раду.

„Односно да га "боjкотуjу", како се то пренаглашено каже. Истина jе то што говори уважени амбасадор (Вебер)“, поручио jе Драшковић.

Он jе казао да су у ДФ-у сигурни да ће се Вебер сложити са тим да први пут у историjи парламентаризма Црне Горе, има Влада коjа игнорише већину коjа jе изабрала.

„Да имамо Владу коjа нема већину, а хоће да jе контролише, да имамо Владу коjа сама себе подржава, а нема подршке у Скупштини и све то мимо свих закона демократиjе“, навео jе Драшковић.

Он jе истакао да jе одсуство ДФ-а из пленарне сале изнуђено и позитивно „jер жели да одбрани уставни поредак, не да га угрози, него напротив“.

„Да афирмише важност институциjа и њихову легитимност“, поручио jе Драшковић.

Вебер, како jе нагласио Драшковић, зна колико jе важно у њемачкоj да jе воља већине jедино легитимна у конституисању власти, да jе Влада легитимна ако jе подржава већина, непосредно или кроз мањинску подршку и да jе парламент, представничка воља народа, изнад, не испод Владе, и да jе он бира и смjењуjе, а не обрнуто.

„Све то данас постоjећа влада драстично крши, игнорише, дискриминишући већину, а фаворизуjући мањину. Влада у свакоj земљи европске демократиjе коjа изгуби већину подноси оставку“, рекао jе Драшковић.

Према његовим риjечима, премиjера Здравка Кривокапића и предсjедника Скупштине Алекса Бечић већина не интересуjе.

„Кривокапић jе оптужуjе, избjегава и поручуjе да ће он остати премиjер, без обзира што од 81 посланика има подршку само 14 посланика. То никада не би могло нигдjе у Европи, нигдjе и никада у демократиjи“, поручио jе Драшковић.

Он сматра да ова Влада исмиjава европске вриjедности, њена правила, европске интеграциjе, демократске изборе.

„Зато ми пасивним отпором желимо да зауставимо ово неконтролисано понашање Владе, њен антидемократски и нецивилизациjски однос према грађанима и захваљуjемо Веберу што нам jе своjим запажањима помогао да освиjетлимо цjелину овог политичког тренутка и његове кризе“, закључио jе Драшковић у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:05