Ђукановић и Донкел / - фото: Кабинет предсједника
20/10/2021 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Луксембург jе узорни модел за Црну Гору

Донкел је исказао спремност те земље за даљу подршку Црноj Гори и то кроз сарадњу, уз високе оцjене за усваjање европских стандарада и кроз Закон о животном партнерству лица истог пола

Луксембург, као изузетно успjешна европска прича, представља узорни модел за Црну Гору на њеном путу ка чланству у ЕУ, казао jе предсjедник државе Мило Ђукановић током састанка са амбасадором Луксембурга, Филипом Донкелом.

Ђукановић jе, наводе из његовог кабинета, исказао задовољство сусретом и инициjативом амбасадора, што jе прилика за разговор о досадашњоj и потенциjалима унапређења међудржавне сарадње Црне Горе и Луксембурга.

Он jе указао на приjатељски однос наше земље према Луксембургу коjи jе као изузетно успjешна европска прича узорни модел за Црну Гору са потенциjалом драгоцjеног искуства посебно на путу интеграциjе Црне Горе у ЕУ и усваjања европских стандарда.

Уз подсjећање да ове године обиљежавамо 15-о годишњицу успостављања дипломатских односа, нагласио jе значаj фреквентних политичких контаката коjи су добар подстицаj продубљивању економске сарадње.

- Предсjедник jе захвалио за континуирану подршку Луксембурга Црноj Гори и региону на плану европских и евроатлантских интеграциjа, коjа jе била веома значаjна на путу чланства Црне Горе у НАТО, а биће важна и за даљи пут ка ЕУ. Он jе истакао вриjедну улогу броjне црногорске заjеднице у тоj земљи за jачање укупних односа, посебно имаjући у виду њихову добру социjализациjу у шта се и лично увjерио. Уз директне летове између двиjе државе, постоjе предуслови за реализациjу заjедничких проjеката у сарадњи са инвеститорима из Луксембурга, казао jе Предсjедник, што би, имаjући у виду високе стандарде те земље, био значаjан подстицаj концепту развоjа наше економиjе на принципима одрживости - наводи се у саопштењу Ђукановићевог кабинета.

Како се додаjе, Донкел jе нагласио да jе Црна Гора веома важна за његову земљу коjа почаствована што jе узор, али коjа такође жели и да учи од Црне Горе.

- Црногорска историjа од обнове независности jе млада, и треба времена за њен развоj, што не треба пожуривати и вршити притисак, имаjући у виду да су Луксембургу за данашњи ниво развоjа требале 100-тине година - казао jе амбасадор.

Подсjетивши да су владавина права и предвидљивост и сигурност за грађане у Луксембургу препознати као наjзначаjниjи стуб таквог развоjа, нагласио jе пуну подршку Црноj Гори на путу интеграциjе.

Црна Гора jе одрадила огроман посао, огроман посао jош предстоjи, казао jе Донкел, додаjући да се од Црне Горе очекуjе много и да оно што може Луксембург, можемо и ми. 

Имаjући у виду да jе Луксембург и сjедиште важних европских политичких и финансиjских институциjа, исказао jе спремност те земље за даљу подршку Црноj Гори и то кроз сарадњу, уз високе оцjене за усваjање европских стандарада и кроз Закон о животном партнерству лица истог пола.

Он се сагласио са економским потенциjалима за jачање веза двиjе државе, коjима снажно доприноси црногорска заjедница на коjу су у Луксембургу поносни и коjа представљаjа додату вриjедност љепоти и мултиетничности те земље.

Саговорници су размиjенили мишљења о актуелним политичким приликама у Црноj Гори и региону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 14:12