/ - СА СУСРЕТА
01/02/2022 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић примио министра вањских послова Летоније

Предсједник је уз задовољство приликом за сусрет казао да се радује посјети министра коју види као још један напор Летоније да унаприједи сарадњу са земљама региона

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је министра вањских послова Летоније Едгарса Ринкевичса који борави у посјети Црној Гори.

Предсједник је уз задовољство приликом за сусрет казао да се радује посјети министра коју види као још један напор Летоније да унаприједи сарадњу са земљама региона.

- Он је захвалио за разумијевање наших ервопских и еуроатланстких аспирација и подршци коју Летонија пружа Црној Гори на том путу. Захваљујући и тој подршци остварили смо свој први стратешки циљ, чланство у НАТО, казао је Ђукановић уз увјерење да смо као партнери у том савезу потврдили оправданост пријема, и кроз допринос глобалном миру учествујући у мисијама као што је појачано истурено присуство у Летонији. Уз поновљену захвалност за помоћ на европском путу, предсједник је подсјетио да нажалост свједочимо успоравању на плану проширења и следствено томе, очекиваном испуњавању тог простора утицајем трећих страна. На тој линији, подијелио је увјерење да без интеграције не може бити поуздане стабилности у овом дијелу Европе, а самим тим ни у Европи- наводе у саопштењу.

Министар Ринкевичс је уз поздраве предсједника Летоније Левитса и подсјећање на успјешну посјету предсједника Ђукановића тој земљи уочи почетка пандемије, високо оцијенио односе двије државе који су стабилни, пријатељски и на свим нивоима.

Нагласио је значај сталног дијалога малих земаља о питањима и изазовима у оба региона, а које је покренуо и Предсједник. Изразио је захвалност за допринос Црне Горе трупама у оквиру мисије у Летонији, изузетно вреднујући укупну сарадњу у оквиру Алијансе.

- Сагласивши се са оцјенама о безбједносним изазовима ЗБ, подсјетио је да је Летонија једна од чланица ЕУ која се залаже за проширење управо из разлога безбједности, стабилности и потребне промјене динамике. Ринкевичс је подсјетио на искуства његове земље у интеграцијама и нагласио да није ријеч само о испуњавању техничких услова, већ и постојању политичке воље и спремности за проширење, а ту је лопта више у дворишту ЕУ, него у некој од земаља кандидата. Уз поруку да је неопходно испунити све критеријуме за чланство, казао је да сматра да је напредак који је Црна Гора остварила током година сјајан, да је показала демократску зрелост, и прешла велики пут, што треба да се вреднује- наводе у саопштењу, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:20