/ - Мило Ђукановић
02/11/2021 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић се придружио у Глазгову Декларацији лидера о шумама и коришћењу земљишта

Наглашавамо области снажног напретка новијих година и прилика које су пред нама да бисмо убрзали дјеловање, наводе у заједничкој изјави

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић заједно са више од 100 лидера придружио се данас у Глазгову Декларацији о шумама и коришћењу земљишта којом се реафирмише посвећеност заустављању губитка шума и деградације земљишта до 2030. уз истовремено постизање одрживог развоја и промовисање инклузивне руралне трансформације.

Заједничку изјаву преносимо у цјелости:

Декларација лидера о шумама и коришћењу земљишта - Глазгов

Ми, лидери доље наведених земаља:

Наглашавамо кључне и међусобно зависне улоге шума свих врста, биодиверзитета и одрживог коришћења земљишта у омогућавању да свијет испуни своје циљеве одрживог развоја; да се помогне у постизању равнотеже између антропогених емисија гасова са ефектом стаклене баште и уклањању емисија путем понора; да се изврши адаптација на климатске промјене и да се сервиси екосистема одрже. 

Потврђујемо наше обавезе, колективне и појединачне, према Оквирној конвенцији УН о климатским промјенама и Париском споразуму, Конвенцији о биолошком диверзитету и Конвенцији УН о борби против десертификације, Циљевима одрживог развоја; и другим релевантним иницијативама. 

Поново потврђујемо наше обавезе везане за одрживо коришћење земљишта и за конзервацију, заштиту, одрживо управљање и обнављање шума и других екосистема на земљи. 

Препознајемо да ће испуњавање наших циљева везаних за коришћење земљишта, климу, биодиверзитет и циљеве одрживог развоја и на глобалном и на националном нивоу изискивати трансформативно даље дјеловање у међусобно повезаним областима одрживе производње и потрошње; развоју инфраструктуре; трговини; финансијама и инвестицијама; и подршку малим газдинствима, аутохтоним народима и локалним заједницама које зависе од шума као извора опстанка и имају кључну улогу у њиховом чувању.

Наглашавамо области снажног напретка новијих година и прилика које су пред нама да бисмо убрзали дјеловање.

Стога се обавезујемо да ћемо заједнички радити на заустављању и окретању тренда губитка шума и деградације земљишта до 2030. године, док у исто вријеме остварујемо резултате у области одрживог развоја и промовисања инклузивне трансформације руралних подручја. 

Ојачаћемо наша заједничка настојања да:

И. Конзервирамо шуме и друге екосистеме на земљи и убрзамо њихову обнову;

ИИ. Олакшамо политике трговине и развоја, на међународном и домаћем нивоу, које промовишу одрживи развој и одрживу производњу и потрошњу робе, а које су од узајамне користи за државе и које не воде ка дефорестацији и деградацији земљишта;

ИИИ. Смањимо вулнерабилност, градимо отпорност и побољшамо услове за живот у руралним подручјима, и кроз оснаживање заједница, развој профитабилне, одрживе пољопривреде и признавање вишеструких вриједности шума, признајући права аутохтоних народа, као и локалних заједница у складу са свим одговарајућим  релевантним домаћим законима и међународним инструментима;

ИВ. Имплементирамо, и ако је потребно, поново осмислимо пољопривредне политике и програме да подстакнемо одрживу пољопривреду, промовишемо безбједност хране и допринесемо добру животне средине;

В. Поново потврдимо међународне финансијске обавезе и значајно повећамо средства и инвестиције из широког низа различитих јавних и приватних извода, а да у исто вријеме побољшамо њихову дјелотворност и доступност како бисмо обезбиједили одрживу пољопривреду, одрживо управљање шумама, конзервацију и опоравак шума и подршку аутохтоним народима и локалним заједницама;

ВИ. Помогнемо усклађивање финансијских токова са међународним циљевима како бисмо зауставили и обрнули тренд губитка и деградације шума, у исто вријеме обезбјеђујући да постоје снажне политике и системи који ће убрзати прелазак на економију која је отпорна и унаприједити циљеве везане шуме, одрживо коришћење земљишта, биодиверзитет и климу.

Снажно подстичемо све лидере да удруже снаге у прелазак на одрживо коришћење земљишта. То је од суштинског значаја да се испуне циљеви Париског споразума, укључујући и смањење вулнерабилности на утицаје климатских промјена и задржавање пораста глобалних просјечних температуре на значајно испод 2°Ц, као и напоре да се то ограничи на 1.5°Ц, констатујући да наука показује да је потребно даље убрзавање напора ако желимо колективно да држимо тих 1.5°Ц могућим. Заједно можемо успјети у борби против климатских промјена, обезбијеђујући отпоран и инклузиван раст и задржавајући и окрећући тренд губитка и деградације шума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:59