Ђуровић са Јукић / - фото: Игор Шљиванчанин
19/05/2022 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић са Јукићем: До краја мандата ове власти да добијемо датум приступања ЕУ

Ђуровић jе указала да jе свjесна изазовног момента у коjем се нашла и Црна Гора и читав регион, као и чињенице да jе пред њом и Скупштином Црне Горе тежак задатак

Предсjедница Скупштине  Даниjела Ђуровић разговарала jе данас са амбасадором Босне и Херцеговине у Црноj Гори, Њ.Е. Бранимиром Jукићем.

Ђуровић jе указала да jе свjесна изазовног момента у коjем се нашла и Црна Гора и читав регион, као и чињенице да jе пред њом и Скупштином Црне Горе тежак задатак.

- Броjни догађаjи, и у Црноj Гори и на глобалном нивоу, од економске, мигрантске и здравствене кризе, до рата на простору Европе – колиjевци цивилизациjе, проузроковали су огромне проблеме - казала jе предсjедница Ђуровић, наглашаваjући да jе у таквим околностима важна озбиљна политика, а не популизам.

Поновила jе да jе стратешко опредjељење Црне Горе учлањење у ЕУ, те да се нада да ћемо до краjа мандата ове власти успjети да добиjемо датум приступања Европскоj униjи.

- Црна Гора зна да jе пред БиХ дуг пут до чланства у ЕУ, али jе спремна да помогне у свим фазама приступања, казала jе предсjедница Ђуровић.

У том смислу, нагласила jе да ће црногорске институциjе пружити Босни и Херцеговини сву неопходну стручну и техничку подршку у процесу реализациjе ЕУ обавеза.

Предсjедница Ђуровић jе рекла да су Црна Гора и БиХ природно, историjски, па и родбински повезане земље, због чега сарадња и jесте тако блиска и развиjена.

Амбасадор Jукић jе упутио наjискрениjе честитке предсjедници Ђуровић нагласивши да сматра да jе Црна Гора направила добар потез њеним избором на чело Скупштине Црне Горе.

- Захвалан сам на спремности Црне Горе да БиХ пружи подршку на путу ка ЕУ посебно због чињенице што jе Црна Гора предводник ЕУ интеграциjа - поручио је Јукић.

Амбасадор jе истакао да његова земља „подржава да Црна Гора што приjе постане наредна чланица ЕУ jер ће на таj начин Босна и Херцеговина добити озбиљног заговорника даљег ширења ЕУ на Западни Балкан“.

Заjеднички jе констатовано да су односи двиjе државе одлични, без иjедног отвореног питања, те да постоjи jако фреквентна сарадња у области културе, спорта, економиjе, а нарочито туризма.

- Привилегиjа је бити амбасадор у Црноj Гори и подсjећам да jе БиХ, као и свих претходних година, jедно од три наjвећа емитивна тржишта за туристичку привреду Црне Горе - нагласио је Амбасадор Јукић.

Закључено jе да jе у интересу и Црне Горе и БиХ унапрjеђење саобраћаjне инфраструктуре, коjа представља предуслов како за повећање промета људи и капитала, тако и за свеукупну економску сарадњу.

На краjу jе констатовано да jе потребно додатно унаприjедити сарадњу између Скупштине Црне Горе и оба дома Парлементарне скупштине Босне и Херцеговине, у складу са агендом предстоjећих догађаjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:05