ГОРАН ЂУРОВИЋ / - ГОРАН ЂУРОВИЋ
10/03/2022 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Влада да реагује на нагло повећање цијена животних намирница

- Идеја одлазеће Владе да се ограниче цијене намирница је немогућа, нефункционална и контрапродуктивна - оцијенио је он

Грађански покрет УРА позива одлазећу Владу да реагује на нагло повећање цијена животних намирница и да као најбржу и једину могућу мјеру примијени укидање ПДВ-а на брашно и уље као и смањење ПДВ-а на месо, воће, поврће и друге неопходне животне намирнице, поручио је потпредсједник партије Горан Ђуровић.

 - Идеја одлазеће Владе да се ограниче цијене намирница је немогућа, нефункционална и контрапродуктивна. Немогућа и нефункционална из разлога што се цијене на глобалном нивоу мијењају из сата у сат па је самим тим немогуће дефинисати горњу цијену по којој се мора продавати - навео је он.

Према Ђуровићевим ријечима, контрапродуктивно је из разлога што ниједан продавац неће имати интереса да продаје робу са губитком па је неће бити на рафовима већ ће се појавити на сивом тржишту по вишеструко већим цијенама.

 - Корекција ПДВ-а је, понављамо, једини модел дјеловања који је усвојен и у нашем најближем окружењу - Хрватској  и  Сјеверној Македонији. Такође, позивамо и на хитно усвајање измјена Закона о смањењу акциза на гориво па позивамо Демократе и ДФ да не блокирају рад Скупштине јер тако блокирају цијелу државу и наносе штету грађанима - додаје он.

Нажалост, како истиче, ратна дешавања и агресија Русије на Украјну условили су велики поремећај цијена на тржишту.

 - Овакве ситуације могу некада да буду и покретач стога се нова влада мора под хитно фокусирати на јачање домаће пољопривреде како би се смањила зависност од увоза. Предложени сет мјера треба временски ограничити са трајањем кризе на глобалном нивоу - закључио је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:23