/ Ниманбегу, фото: Дан
25/05/2021 u 10:17 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генци Ниманбегу саопштио: Албанска листа неће бојкотовати парламент

Ми из Албанске листе још увијек цијенимо да је парламент најбоља арена за политичку битку, сучељавање мишљења и заступање интереса наше заједнице, казао је Ниманбегу

Албанска листа још цијени да је парламент најбоља арена за политичку битку, сучељавање мишљења и заступање интереса наше заједнице, изјавио је за "Дан" посланик Албанске листе Генци Ниманбегу. Говорећи о бојкоту парламента од стране дијела опозиције, он је рекао да одлуку о бојкоту Скупштине разумије као сигнал да се на стање у Црној Гори гледа као на алармантно.

– То је њихов покушај да о томе пошаљу поруку и домаћој и међународној јавности. Ми из Албанске листе још увијек цијенимо да је парламент најбоља арена за политичку битку, сучељавање мишљења и заступање интереса наше заједнице – казао је Ниманбегу.

Законодавство се не може мијењати без дијалога

Ниманбегу, који је члан скупштинског одбора за изборне реформе, нада се дијалогу власти и опозиције.
– Рад Одбора за изборну реформу ће, изгледа, доживјети судбину одбора из прошлог сазива Скупштине. Без дијалога се не може мијењати изборно законодавство и зато се надам да ће садашња већина, којој је првенствени интерес и одговорност за дијалог, пронаћи начин и сјести са опозицијом у пуном саставу наставити дијалог – казала је Ниманбегу.

Одбор за свеобухватну изборну реформу је крајем прошлог мјесеца изабрао чланове четири радне групе, које треба да се баве дефинисањем неколико закона и имплементацијом препорука из извјештаја Европске комисије о напретку и ОЕБС/ОДИХР мисија.

Он је додао да је Форца и у претходном мандату изабрала парламент као мјесто за дијалог.
– И тада је било понуда за улазак у тадашњу владу, што смо препустили тадашњим коалиционим партнерима, јер заступање народа схватамо озбиљно и одговорно – истакао је Ниманбегу.

Иначе, Демократскa партија социјалиста (ДПС) већ девет дана не учествује у раду Скупштине и свих њених тијела. Како су раније саопштили, на бојкот су се одлучили због алармантног стања у више области.
Портпарол Европске комисије (ЕK) Ана Писонеро поручила је раније да да бојкот рада црногорског парламента није одрживо решење.
Албанска листа је након парламентарних избора, на којима је освојила један мандат, имала понуду да уђе у власт. Они су тада расправљали о платформи за могуће учешће у влади. Ниманбегу је на тим састанцима истицао да не одустају од политичких захтјева који се тичу интеграција у ЕУ и НАТО и добросусједских односа и да је њима најбитније да омогуће да се Албанци осјећају равноправно у Црној Гори. Ипак, ти преговори су завршени безуспјешно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:00