Gorčević u Pragu / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPKSIH POSLOVA
30/08/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu poručila da je Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja.

Gorčević je imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica i informisala ih je o napretku Crne Gore u procesu evropske integracije.

- Ona se sastala sa ministrima vanjskih poslova Rumunije i Litvanije, Luminitom Odobesku i Gabrieliusom Landsbergisom, sprecijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom i državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, Markom Štucinom - navode u saopštenju iz Ministarstva.

Ministarka je sagovornicima predstavila značaj uspjeha koji je Crna Gora postigla dobijanjem pozitivnog IBARa. „Dobijanjem IBARA Crnoj Gori su otvorena sva vrata kada je pregovarački proces u pitanju. Odgovornost i obaveza Vlade je da na krilima tog uspjeha uradimo sve kako bi ovaj posao doveli do kraja“.

Gorčević sa Štajnerom: Do kraja 2026. godine zatvaramo sva poglavlja

- Imamo plan i spremni smo da do 2026. godine zatvorimo sva pregovaračka poglavlja i pripremimo Crnu Goru da postane 28. članica EU do 2028. godine. Punom parom radimo na pripremi poglavlja za zatvaranje u toku mađarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, ali i na realizaciji mape puta do 2026. godine koju smo pripremili sa kolegama iz Evropske komisije - poručila je Gorčević.

Ministarka vanjskih poslova Rumunije, Luminita Odobesku kazala je da se Crna Gora doživljava kao predvodnica u procesu evropske integracije i pozitivan je primjer za region Zapadnog Balkana, ali i za sve države kandidate.

-U ovom turbulentnom vremenu Crna Gora je šansa za EU da krene naprijed i pokaže da politika proširenja nije zamrla. Vi ste država koja u kratkom vremenskom periodu može da pokaže da je proširenje moguće- poručila je ministarka Odobesku.

Gabrielius Landsbergis, ministar vanjskih poslova Litvanije podijelio je iskustvo ove države u procesu pristupanja EU i ukazao na dobre poteze, ali i greške koje je ova država uradila na evropskom putu. On je pohvalio stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU.

-Proces mora da bude zasnovan na zaslugama i to se odnosi na sve države kandidate. To je princip koji ne smijemo da izgubimo. Litvanija još ima svježe sjećanje na proces i institucionalnu memoriju jer ljudi koji su radili na procesu pristupanja EU i dalje rade u našim institucijama, zato želimo da vam ponudimo našu ekspertizu- rekao je Landsbergis.

Sprecijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak kazao je da u Evropskoj uniji postoji veoma pozitivna percepcija o Crnoj Gori i napretku koji je ostvarila.

-Pred Crnom Gorom je generacijska šansa, a upravo ova Vlada može Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju. Možete uraditi mnogo dobrih stvari, ostanite na ovom kursu i nemojte dozvoliti da vas išta omete na ovom putu. Sve može da čeka osim EU integracije. Podredite sve tome- poručio je Lajčak.

Državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, Marko Štucin podsjetio je da već određeni vremenski period vlada stagnacija kad je u pitanju proširenje i da ni jedna država kandidat nije napravila značajan korak na putu ka EU. To što je Crna Gora dobila IBAR i što će u decembru zatvoriti poglavlja je veliki pomak naprijed ne samo za države kandidate nego i za Evropsku komisiju i EU u cjelini.

Ministarka Gorčević u Pragu učestvuje na GLOBSEC forumu koji je ove godine okupio oko 2000 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta i govoriće na panelu „Put pred nama: Ključni prioriteti novog rukovodstva EU“.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 23:23