Милена Гвозденовић / - ЦДТ
08/12/2021 u 12:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Гвозденовић: Партиjски интереси и блокада институциjа коче борбу против корупциjе

Jасно jе да се све потребне реформе не могу остварити преко ноћи, као што се тако не може ни искориjенити корупциjа, али треба бити свjестан да су одређена законска рjешења доношена jеднострано зарад поjединих политичких интереса, наводи Гвозденовић

Актуелна блокада кључних институциjа у Црноj Гори у великоj размjери ограничила jе резултате нове власти у борби против корупциjе.

У сусрет Међународном дану борбе против корупциjе, Центар за демократску транзициjу (ЦДТ) подсjећа да jе приликом формирања Владе Црне Горе обећана беспоштедна борба против корупциjе, али, нажалост, у актуелном моменту институционалне блокаде, тешко jе закључити да ли власт може да спроведе своjе наjаве од приjе годину дана, наводи у саопштењу Милена Гвозденовић, замjеница програмске директорице ЦДТ-а.

- Jасно jе да се све потребне реформе не могу остварити преко ноћи, као што се тако не може ни искориjенити корупциjа, али треба бити свjестан да су одређена законска рjешења доношена jеднострано зарад поjединих политичких интереса, што свакако не води ка одрживости и функционалности институциjа коjе треба да преводе друштво у борби против корупциjе. 

Конкретни резултати у борби против корупциjе и даље су ван домашаjа институциjа, а умjесто њих сервираjу нам се казне за неадекватно испуњавање имовинских картона чиjе плаћање већина jавних функционера у Црноj Гори себи може приуштити без икаквих потешкоћа - наводи се у саопштењу.

Гвозденовић наводи да иако jе промjена руководства Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК) дониjела ситне кораке наприjед, та институциjа и даље не оправдава очекивања и ресурсе уложене у њу.

- Своjу одговорност у циjелом проблему има и Скупштина Црне Горе чиjи посланици имаjу дужност да одблокираjу институциjе како би се реформе и борба против корупциjе одвиjале несметано.

Грађани и грађанке Црне Горе и даље, умjесто инсистирања на стратегиjи за борбу против корупциjе, свjедоче како партиjе константно даjу предност своjим интересима и умjесто преданог рада на искорjењивању корупциjе предано раде jедино на међусобном оптуживању и остваривању своjих циљева - каже Гвозденовић.

Истиче да није потребно наглашавати да су управо реформе у тоj области кључ на даљем путу Црне Горе ка Европскоj униjи (ЕУ), односно изричит услов за даље напредовање на њему.

Иако су све политичке и друштвене снаге у земљи макар декларативно сагласне да Европа мора бити наш коначни циљ, поjедини ту риjешеност не показуjу и на дjелу. Напротив, чешће на путу ка ЕУ стављаjу “клип у точкове”.

- ЦДТ jош jедном позива Владу и Скупштину Црне Горе да одлучно крену у реформе коjе су приjеко потребне цjелокупном друштву, покрену диjалог коjим ће деблокирати кључне правосудне институциjе и тиме омогућити спровођење одлучне борбе против корупциjе и организованог криминала - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:29