Akacija za ljudska prava / - SKRINŠAT
06/07/2022 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HRA: Temeljni ugovor unaprijediti da se izbjegnu nepotrebne političke tenzije

Temeljni ugovor trebalo bi nazvati „Ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“ u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, navela je HRA u pismu premijeru Dritanu Abazoviću i ministrima pravde Marku Kovaču i ljudskih i manjinskih prava Fatmiru Đeki

NVO Akcija za ljudska prava ocijenila je danas da bi Temeljni ugovor trebalo nazvati „Ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, kao i da bi tekst trebalo unaprijediti kko ne bi došlo do nepotrebnih društvenih i političkih tenzija.

Ta NVO je saopštila da je u pismu predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i ministru ljudskih i manjinskih prava Fatmiru Gjeki ukazala na potrebu da se sadržaj teksta „Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“, dodatno uskladi sa pozitivnim pravom, posebno u pogledu eksteritorijalnog statusa objekata vjerske zajednice i dr.

"Da se precizira i terminološki prilagodi Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, odnosno građanskom, tj. sekularnom karakteru države koju Vlada zastupa", naveli su u saopštenju.

Kako su objavili, u pismu je ukazano da bi ugovor trebalo nazvati „Ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica "da se izbjegne da se država poziva na kanonsko pravo koje je ne obavezuje; da se precizira koja to „javnopravna ovlašćenja“ država dopušta da vrši SPC i da se objasni specifičnost „obaveze države da izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti SPC“, jer je to inače propisana obaveza nadležnih državnih organa u odnosu na sve vlasnike nepokretnost".

"Da se ne ugovara da se u objektima u vlasništvu SPC ne mogu preduzimati bezbjednosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih vlasti“ jer je to protivno pozitivnom pravu; da se religijska terminologija upodobi svjetovnoj koja se upotrebljava u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, da se iz preambule izostavi odredba o „Hrišćanskoj crkvi“, koja nije strana ugovornica", navela je HRA.

Konstatovano je da se u ugovoru nepotpuno navode odredbe propisane drugim zakonima, pa i to može da dovede do pravne nesigurnosti.

Imajući u vidu da bi zaključivanje ugovora u ovoj formi moglo da dovede do postupka ocjene njegove ustavnosti, te nepotrebnih društvenih i političkih tenzija, smatramo da bi bilo razumno tekst dalje unaprijediti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 02:54