Ervin Ibrahimović počast Srebrenica / - BOšNJAčKA STRANKA
11/07/2024 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ibrahimović: Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

I nakon 29 godina od genocida u Srebrenici, uprkos presudama međunarodnih sudova koji su ovaj monstruozni čin proglasili genocidom, suočeni smo sa njegovim sve glasnijim negiranjem i pokušajima relativizacije, poručio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Negiranje i relativizacija genocida čin su opravdavanja, opravdavanje je uvod u novi genocid, a svijet ne može biti bolji dok ne bude imao mehanizme da preduprijedi i spriječi da se ovakvo zlo ikada više dogodi.

Zato je naša obaveza prema žrtvama i porodicama žrtava genocida ali i prema našoj budućnosti i budućnosti naših potomaka da podsjećamo na istinu o genocidu u Srebrenici, da njegujemo kulturu sjećanja na ovaj genocid i da kao društvo radimo na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte kao neprihvatljivom načinu rješavanja konflikata, suprotnom elementarnoj ljudskosti i humanosti - naglašava Ibrahimović.

Sama činjenica, kako kaže, da je u Generalnoj skupštini UN usvojena Rezolucija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici znak je da je potrebno kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici globalizovati u cilju globalnog podizanja svijesti o genocidu.

- Kultura sjećanja mora biti glasnija od negiranja. Iz tog razloga danas sam sa brojnom delegacijom Bošnjačke stranke, Predsjedništva BS, Glavnog odbora BS, svih opštinskih odbora te Foruma mladih i Foruma žena BS prisustvovao komemoraciji u Srebrenici te dženazi i ukopu 14 žrtava genocida. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica - poručio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

BS: U interesu nam je da se otkriju svi počinioci ratnih zločina, protjerivanja, prijetnji nad Bošnjacima

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 15:14