SA ZASJEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA / - FOTO: VLADA
25/09/2024 u 08:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Delegacija Crne Gore predvođena potpredsjednikom Vlade za vanjske i evropske poslove Filipom Ivanovićem prisustvovala je 24. septembra 2024. otvaranju generalne debate 79. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Vlade, u skladu s ustaljenom praksom, uvodnu riječ su imali generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsjedavajući 79. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Filemon Jang, a predsjednik Brazila Lula da Silva i predsjednik SAD Džo Bajden obratili su se nakon njih.

- Ovogodišnja generalna debata tematski je naslovljena „Ne zapostavljati nikog: Zajednički djelovati za unaprjeđenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije“. Tokom trajanja generalne debate visoki zvaničnici država članica Ujedinjenih nacija dobiće priliku da se obrate i u svom govoru ukažu na izazove s kojima se moderni svijet suočava, kao i solucije za njihovo prevazilaženje - dodaje se u saopštenju.

image

SA ZASJEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA

- FOTO: VLADA

Obraćanje potpredsjednika Ivanovića, u svojstvu šefa crnogorske delegacije, na generalnoj debati predviđeno je u petak 27. septembra.

Što prije uspostaviti diplomatske odnose sa Maršalskim Ostrvima

U okviru svoje radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati Ujedinjenih nacija, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović sastao se 24. septembra 2024. sa Kalanijem Konekom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Republike Maršalskih Ostrva.

image

SA ZASJEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA

- FOTO: VLADA

Tokom razgovora potpredsjednik Ivanović je obnovio zahtjev Crne Gore za uspostavljanjem diplomatskih odnosa između dvije države.

Takođe, Ivanović je predstavio sagovorniku kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Maršalskih Ostrva Kalani Koneko ukazao na spremnost Maršalskih ostrva da se diplomatski odnosi što prije uspostave i izrazio želju za jačanjem odnosa dvije države u multilateralnoj sferi, posebno uzimajući u obzir kandidature u tijelima Ujedinjenih nacija.

Ivanović: Crna Gora pridaje posebnu važnost jačanju sveukupnih veza sa SAD

Ivanović sa predstavnicima Američko-Jevrejskog komiteta

Na marginama zasijedanja generalne debate u Njujorku,  Ivanović se sastao juče sa predstavnicima Američko-Jevrejskog komiteta.

- Tokom sastanka konstatovan je značaj koji Crna Gora pridaje odnosima sa SAD i Izraelom, te je, u tom smislu, razgovarano o perspektivama jačanja sveukupne saradnje. Crna Gora je spremna da razmotri svaku priliku čija implementacija može da dovede do snažnijeg povezivanja u svim oblastima od zajedničkog interesa, naglasio je potpredsjednik Ivanović. Takođe, potpredsjednik Ivanović je ukazao na stav Crne Gore da se što prije mora uspostaviti primirje u Gazi i zaustaviti stradanje nedužnih civila - dodaje se u saopštenju.

Na interesovanje sagovornika iz Američko-Jevrejskog komiteta, potpredsjednik Ivanović ih je upoznao s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, istakavši da je punopravno članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Crne Gore.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 11:27