Filip Ivanović / - FOTO: MVP
16/11/2023 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović- Odobesku: Crna Gora je dio evropske porodice, Rumunija partner i saveznik

Rumunija je važan prijatelj i saveznik Crne Gore, koji se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, kazao je Ivanović

Crna Gora je dio evropske porodice, a Rumunija će nastaviti da podržava reformske procese koji za cilj imaju da Crnu Gori približe punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka ministra vanjskih poslova dr Filipa Ivanovića sa ministarkom vanjskih poslova Rumunije Luminicom Teodorom Odobesku, koja danas boravi u posjeti Crnoj Gori.

- Rumunija je važan prijatelj i saveznik Crne Gore, koji se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Veoma cijenimo podršku principu napredovanja ka EU zasnovanom na individualnim zaslugama, kao i podršku Rumunije inicijativi o postepenoj integraciji zemalja kandidata - kazao je ministar, podsjetivši da je zvaničnicima Unije i zemljama kandidatima predložio da se Crnoj Gori dodijeli status posmatrača u Savjetu za vanjske poslove (FAC), vodeći se našom stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Upoznao je sagovornicu sa prioritetima vanjskopolitičkog djelovanja nove Vlade, istakavši da današnja posjeta, kao i prethodni susreti visokih zvaničnika, daje „dodatan impuls jačanju prijateljstva naše dvije države i crnogorskog i rumunskog naroda“.

Ministarka Odobesku je kazala da je mjesto Crne Gore u Evropskoj uniji i da „Rumunija jeste i nastaviće da bude podržvalac i zagovornik politike proširenja EU“.

Prema njenim riječima, postoji realna šansa da Crna Gora, sprovođenjem reformi u ključnim oblastima, napravi iskorak na svom evropskom putu, ocijenivši da će svaki napredak biti dobra vijest i za Uniju i sve zemlje članice. „U Evropskoj uniji imate prijatelje“ kazala je ministarka, istakavši da institucionalna reforma unutar EU može da se odvija paralelno sa proširenjem.

- Iako se nekada suočavamo sa brojnim izazovima, članstvo u Evropskoj uniji, vrijedi svakog napora u integracionom procesu-  zaključila je ministarka Odobesku.

Tokom današnjeg sastanka je zajednički ocijenjeno da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u brojnim oblastima, naročito ekonomiji, turizmu, zdravstvu, kulturi i obrazovanju, što će biti prioritet bilateralnih kontakata u narednom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 00:18