Љиљана Јокић / - УРА
30/01/2022 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: Потребни су нам визија развоја и људи који знају шта значи еколошко и одрживо

Људи који се налазе на одговорним функцијама морају имати развијену еколошку свијест, а они који су спремни жртвовати природне ресурсе по цијену тзв. економске добити не смију бити на одлучујућим позицијама

"Црна Гора треба да се развија као еколошка, туристичка и земља која се базира на органској производњи. Нисам сигурна још колико времена треба да прође да доносиоци одлука у овој држави схвате да живимо у једној од најљепших европских држава, да је природа наш највећи капитал, и да га не можемо користити као и до сада", саопштила је данас Љиљана Јокић испред Грађанског покрета УРА.

Како је казала, Црна Гора није држава у којој треба да се експлоатише нафта, у којој треба да се граде мХЕ, нити земља којој су потребни каменоломи у насељеним подручјима, као ни војни полигони на пашњацима.

"Људи који се налазе на одговорним функцијама морају имати развијену еколошку свијест, а они који су спремни жртвовати природне ресурсе по цијену тзв. економске добити, која када се направе дугорочни прорачуни углавном то и није, не смију бити на одлучујућим позицијама. Сви морају схватити да ова држава није ничији плијен, него добро свих нас. Еколошки развој је једини сигурни пут економског просперитета, јер оно што се развија одрживо то ће и трајати и на тај начин користити и нама, али и генерацијама после нас којима треба да предамо бољу, а не разорену Црну Гору. Три деценије разарања су биле и више него што Црна Гора може поднијети и вријеме је за нови пут, еколошки пут", истакла је она.

Према њеним ријечима, власт има обавезу да не понавља грешке својих претходника и да што прије правац свог дјеловања усмјери ка ономе што пише у Уставу Црне Горе.

"У њему стоји да је ова држава еколошка држава. Разумијем и оправдавам кориштење одређених природних ресурса како би градили и унапређивали ову државу, али се то никако не смије радити као и до сада. Ако смо нешто до сада научили, то је да легално углавном није и исправно. Зато смо у борби за правду, праведно и еколошко имали и имамо бројне протесте мјештана како би се ријешили проблеми у њиховом окружењу. Јако је тешко исправљати грешке бивше власти, и свјесна сам да наведено није лако, али уколико ова и будућа власт буду понављале кораке својих претходника и буду одобравале пројекте који жртвују природу зарад добити појединаца, онда чине кораке за које сам сигурна да ће грађани знати да препознају и да казне", истиче Јокић.

Напоменула је да је на свима да чувамо природне ресурсе које има Црна Гора.

"Потребна нам је визија и стратегија развоја, потребни су нам људи на управљачким функцијама који знају шта значи еколошко и одрживо, људи који су освијешћени и који имају визију ове државе као еколошке државе", закључила је Јокић..

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:51