Фото: Принтскрин / - Фото: Принтскрин
07/11/2021 u 23:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоксимовић одговорила Пешић: Знамо да је Вучић партнер Ђукановића још од 90-тих

Ми човјека не познајемо, а с обзиром да је позив ДФ-у стигао у тренуцима Ваше посјете Београду и сусрету са Вучићем, не сумњамо да је био искрен, казала је она у реаговању

Дубравка Јоксимовић, савјетница предсједника Скупштине Алексе Бечића одговорила је на саопштење савјетнице предсједника Црне Горе Наташе Пешић, наводећи да "знају да је предсједник Србије Александар Вучић" био њихов природни партнер још од 90-тих година". 

Савјетница предсједника: Ђукановић у Владу звао представнике Срба, владајућа већина бјежи од пораза на локалним изборима

Саопштење Јоксимовић преносимо у цјелости: 

Kабинет предсједника Ђукановића наставља да нас увесељава. Kажу да није Ђукановић звао ДФ у Владу, него да је позвао прије неку годину Нову српску демократију Андрије Мандића, ДНП и СНП. Хвала на комичном признању да сте звали ДФ или садашњу Kоалицију за будућност Црне Горе, да буде дио Владе коју сте управо Ви предводили у Вашем последњем премијерском мандату.

Није тај позив никог изненадио, јер сви знамо да је господин Александар Вучић Ваш природни партнер још из 90-тих година. Ми човјека не познајемо, а с обзиром да је позив ДФ-у стигао у тренуцима Ваше посјете Београду и сусрету са Вучићем, не сумњамо да је био искрен и жалимо што Вам није адекватно узвраћено.

Kада се већ враћате у прошлост, дијелите лекције свима, а посебно Скупштини, газећи уставну пођелу власти, имамо и једно наградно питање за Вас. Један мандатар за састав Владе Црне Горе је прије неколико деценија у свом експозеу пред црногорским посланицима саопштио: цитирам, “Уколико буде требало спријечити намјере разних самозваних картографа, твораца аутономија по Црној Гори, уколико буде требало стати на пут помамљеним геноцидним хордама, које су наумиле још један пут да кољу братски српски народ, то ћемо сигурно и учинити. И то свим средствима, и без сумње, успјешно као и увијек” Наградно питање гласи: Kако се зове мандатар и ко су “геноцидне хорде”?

Kада је у питању проблематика обједињавања избора, хвала на признају да смо у праву. Значи, када сте Ви вршили допуне Закона о локалној самоуправи објединавајући локалне изборе и продужавајући мандат скупштинама општина то је био одраз “прагматичности”. Занимљиво.

Kажете да је предсједник државе донио одлуку о одлагању избора у Тивту, у тренуцима када је у Црној Гори било десетак заражених, на основу наредбе Министарства здравља као нижег правног акта, без икаквог законског упоришта, а да сада нећете исто да учините на основу императивне законске обавезе? Плус још браните правни поредак од нас. Вашим комичности очито никада краја.

Да сте прочитали и слово Предлога закона који су поднијели посланички клубови парламентарне већине, не би давали овакве аутоголове. У поменутом акту не стоји нигђе да се расписују избори за поменуте три општине, већ да ће се одржати заједно са осталим локалним изборима у 2022. години, да је предсједник државе дужан да усклади своју Одлуку о расписивању избора са овим законом, истовјетно како је то учинио у случају Тивта одложивши изборе, а у образложењу је јасно наведено да је тада ОИK Тиват донио одлуку о прекиду свих правних радњи, њиховом останку на правној снази и наставку у августу када су одржани одложени избори заједно са преосталим локалним изборима, тако да нико није ускраћен за било шта, ништа није поништено, већ је одложено и настављено тамо гђе се стало. Све јасно као дан, али ухваћеном у подвали никада доста манипулација.

Међународне поруке пажљиво анализирамо, оне нам годинама говоре управо о проблему континуираних изборних процеса на локалном нивоу, али нажалост памтимо и њихове поруке о “ендемској корупцији”, “хибридном режиму”, “општем демократском назадовању”, а ево од скора и Пандора папирима. Међутим са европских адреса стижу и друге поруке које гласе: “Бечић је стуб стабилности на европском путу”.

И на крају, ко треба да има страх од избора показали су Никшић и Херцег Нови. Погледајте бројке, упоредите са 30. августом па видите ко је падао, а ко драстично порастао. Пећински национализам и балкански примитивизам пали су, падају и падаће још више. Грађани и Евопрска унија неће изборе свако мало зато вјерујемо да ће Скупштина Црне Горе локалне изборе објединити у једном дану и прекинути праксу свађања, манипулисања и трошења народних пара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:25