/ Фото: Душко Миљанић
29/05/2021 u 13:48 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабинет предсједника: Власт жели да Ђукановићево поштовање Устава представи као опструкцију

Незнавено доводе у питање обим и природа његових уставних прерогатива, наводи се у реаговању

Полако али сигурно, од појединих представника актуелне власти, инаугурише се њима својствено, али у цјелости погрешно и недобронамјерно схватање да се досљедно поштовање Устава и закона Мила Ђукановића доживљава као опструкција или се незнавено доводе у питање обим и природа његових уставних прерогатива, саопштено је из кабинета Ђукановића, на наводе о уставним надлежностима Предсједника државе о постављању и опозиву амбасадора.

Подсјећају да је црногорски уставотворац утврдио чланом 95 тачка 6 нашег највишег правног акта да: “Предсједник Црне Горе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе’’.

- Сасвим је јасно да се Предсједникова надлежност не ограничава на симплификовано потписивање указа, већ он доноси указ који је неупитан исказ његове одлуке да постави или опозове амбасадора на предлог који је утврдила Влада. Дакле, Влада подноси предлог Предсједнику, а он исти прихвата или одбија – доноси или не доноси указ. Ријечју, изворна Уставна надлежност Предсједникова је доношење указа о постављену и опозиву амбасадора, и она није ни формалног, ни протоколарног, већ суштинског и мериторног карактера - истиче се у реаговању.

Такође, предсједник Црне Горе потписује и акредитивна писма амабасадорима, којим их препоручује шефовима држава пријема.

- Ову надлежност предсједника даље опскрбљује и Закон о вањским пословима који чланом 7 став 1, прописује да Министарство вањских послова обавјештава Предсједника о значајним питањима из области вањске политике и међународних односа, али и добра пракса за постављење и опозив амбасадора Црне Горе која се осликавала кроз одржавање редовних вањскополитичких консултација – Предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине, предсједника Владе и министра вањских послова - наводе у реаговању.

Наведени Закон даље потврђује значај овог питања одредбом члана 4 став 1 прописујући да вањски послови обухватају активности које се односе на аналитичко сагледавање, утврђивање, вођење и спровођење вањске политике Црне Горе, а које у оквиру прописаних надлежности врше Скупштина Црне Горе, Предсједник Црне Горе, Влада Црне Горе и Министарство вањских послова.

Даље наводе да Министарство вањских послова у складу са чланом 13 став 1 тачка 17 Закона о вањским пословима предлаже Влади постављење и опозив шефова дипломатско-конзуларних представништава, док Влада на основу своје уставне надлежности сагласно члану 100 тачка 9 предлаже амбасадоре и шефове других дипломатских представнишатава Црне Горе у иностранству, а превасходно имајући у виду остваривање заштите интереса и угледа Црне Горе на међународном плану.

- Његовање угледа Црне Горе и достојанства дипломатске професије је заједнички интерес, а вјерујемо да ће власт, која истиче да је за помирење Црне Горе и функционалну кохабитацију у духу сарадње, бити опредијељена за отворен дијалог са Предсједником државе, чија је неспорна надлежност да одлучи о лицима која ће у име Црне Горе  делегирати код његовог колеге – шефа државе  у којој ће они часно обављати своју дужност, као достојни представници своје земље - наводе из кабинета Ђукановића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:05