Александар Кашћелан / - ФБ:ПРЕСТОНИЦА ЦЕТИЊЕ
07/09/2021 u 12:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан: Абазовић и Кривокапић извините се грађанима

Требало би да се грађанима извините због дешавања у Приjестоници, гдjе се у наjтежим временима неброjено пута бранио и сачувао образ Црне Горе и заметала искра слободе коjа и вама, данас, омогућава да столуjете и министруjете, закључио је Кашћелан

Градоначелник Приjестонице Цетиње Александар Кашћелан упутио је писмо премиjеру Здравку Кривокапићу и вицепремиjеру Дритану Абазовићу поводом дешавања на Цетињу 5. септембра. 

Писмо преносимо интегрално: 

Поштовани премиjеру и вицепремиjеру,

Пажљиво сам потоњих дана пратио ваше jавне иступе и прочитао све обjаве и саопштења коjа сте пласирали ви и ваши сарадници поводом дешавања на Цетињу 5. септембра. Остао сам, у наjмању руку затечен лакоћом коjом сте износили тврдње, ставове и судове, а понаjвише чињеницом да грађанима Цетиња и Црне Горе ниjесте упутили jавно извињење. 

Умjесто што jавност засипате буjицом риjечи од коjих jе пристоjном свиjету неприjатно због начина и контекста коjи им приписуjете, било би елементарно пристоjно да се jавно извините из наjмање пет разлога:

Првог, jер сте командовали акциjом у току коjе jе употриjебљена прекомjерна сила – грађани су гађани гуменим мецима и засипани сузавцем, коjи jе падао на кровове и у дворишта кућа.

Другог, jер сте употриjебили риjечи коjе упућуjу на то да учеснике мирних протеста називате криминалцима, пренебрегаваjући чињеницу да jе наjвећа већина учесника протеста дошла на Цетиње не због политике, бивше власти, бенефициjа или било каквог личног материjалног интереса, већ због потребе да искаже грађански протест против непримjереног понижавања Црне Горе и њених грађана. 

Трећег, jер сте без ваљаног повода наредили напад на грађане коjи су користили Уставом и међународним актима гарантовано основно људско право на мирно окупљање и протест, што сте два пута покушали оправдати фалсним доказима. 

Четвртог, jер сте као премиjер и вицепремиjер, ви и ваши сарадници, коjи би требало да заступаjу интересе свих грађана Црне Горе, отворено и с предумишљаjем стали на страну jедне вjерске заjеднице и њених поштовалаца, занемаруjући без осjећаjа икакве одговорности безбjедносне процjене ваших служби и интересе свих осталих грађана Црне Горе, међу коjима ниjесу само православни Црногорци.     

Петог, jер сте у секуларноj држави државне ресурсе ставили на располагање вjерскоj заjедници. Подршка устоличењу митрополита СПЦ на Цетињу с воjним хеликоптером не представља вршење државне функциjе, већ jе искључиво кршење Устава и закона ове земље, коjи су обавезуjући и за носиоце власти.

Требало би да се извините jер сте због вjерског чина у приjестоницу земље коjом руководите послали оклопна возила, багере, полициjу под пуном ратном опремом и дугим циjевима.

Требало би да се грађанима извините због дешавања у Приjестоници, гдjе се у наjтежим временима неброjено пута бранио и сачувао образ Црне Горе и заметала искра слободе коjа и вама, данас, омогућава да столуjете и министруjете, закључио је Кашћелан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:39