Aleksandar Klarić / - IGOR SLJIVANCANIN
23/10/2023 u 14:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klarić: Skupština Crne Gore ubjedljivi lider u regionu

Analiza sprovedena u periodu od marta do juna, koja je obuhvatila i članice EU Hrvatske i Slovenije, pokazuje da Skupština zadovoljava 87,7 odsto postavljenih kriterijuma otvorenosti i transparentnosti, što je uvećanje od čak deset procenata u odnosu na 2021.

Skupština Crne Gore je i dalje najtransparentniji parlament u regionu, a ujedno i najtransparentnija institucija u Crnoj Gori, pokazuju podaci iz danas objavljene analize "Otvorenost parlamenata u regionu i Crnoj Gori", koju je pripremio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regiona, navodi se ui saopštenju generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Aleksandra Klarića.

Opsežna analiza sprovedena u periodu od marta do juna 2023. godine, a koja je ove godine ponovo obuhvatila i parlamente država članica Evropske unije Hrvatske i Slovenije, pokazuje da Skupština Crne Gore zadovoljava 87,7 odsto postavljenih kriterijuma otvorenosti i transparentnosti, što je uvećanje od čak deset procenata u odnosu na 2021. godinu. Nakon crnogorskog parlamenta, najveći nivo ispunjenosti kriterijuma zabilježio je slovenački Državni zbor sa 73,62 procenata, zatim Skupština Sjeverne Makedonije sa 71,56 odsto, Hrvatski sabor sa 63,07 procenata, Narodna skupština Srbije sa 59,02 procenata, te Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sa 56,98 odsto. Analizom su obuhvaćene i Narodna skupština Republike Srpske, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, te Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Klarić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Skupština svojom snažnom posvećenošću ubjedljivo zadržala prvo mjesto na Regionalnom indeksu otvorenosti. "Ponosni smo na sve brojne projekte koji su uspješno realizovani u Parlamentu tokom prethodne dvije godine. Takav uspjeh proizilazi iz naše čvrste vizije da budemo lideri ne samo u oblasti transparentnosti, već i u inovacijama i svim ostalim aspektima koji doprinose boljem kvalitetu rada parlamenta i uopšte demokratskim vrijednostima i standardima dobrog upravljanja", saopštio je Klarić.

Centar za demokratsku tranziciju u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regiona, a u okviru projekta koji podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), godinama unazad razvija Regionalni indeks otvorenosti.

- Otvorenost parlamenata mjerena je kroz više od stotinu indikatora koji se ocjenjuju na osnovu dostupnosti informacija na službenim internet stranicama institucija, kvaliteta relevantnog pravnog okvira, drugih izvora javnog informisanja te zahtjeva za pristup informacijama i upitnika koji su upućeni parlamentima - navodi on.

Metodologija istraživanja, kako je navedeno u analizi, zasniva se na najboljim međunarodnim praksama i standardima dobrog upravljanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:56