/ - FOTO: VLADA CRNE GORE
09/11/2023 u 23:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica: Prioriteti rješavanje v.d. stanja u pravosuđu, reforma pravosudnih i antikorupcijskih zakona

Koprivica je kazao da pravni sitem Crne Gore treba da bude podsticajan za investitore i za razvoj ekonomskih aktivnosti te da će 44. Vlada na tome intenzivno raditi

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica ugostio je danas ambasadora Republike Turske Barišu Kalkavana, koga je upoznao sa oblastima budućeg djelovanja i prioritetima 44. Vlade.

„Prioriteti našeg djelovanja će biti rješavanje v. d. stanja u pravosuđu, reforma pravosudnih i antikorupcijskih zakona, jačanje kapaciteta organa zaduženih za vladavinu prava, kao i usvajanje novih strategija za borbu protiv korupcije i borbu protiv trans-nacionalnog organizovanog kriminala. Takođe, tu je i uspostavljanje i funkcionisanje mehanizama međunarodne pravne pomoći koje su već uspješno funkcionisale između naše dvije države”, poručio je Koprivica.

Sagovornicu su se složili da je crnogorska dijaspora u Turskoj od posebne važnosti za nastavak tradicionalno dobrih odnosa, ističući da iseljenici-dijaspora predstavljaja značajnu sponu dvije države. Ambasador Kalkavan je pozvao potpredsjednika Koprivicu da posjeti Republiku Tursku, za šta je Koprivica izrazio veliko interesovanje.

„Crnogorska dijaspora u Turskoj je jako dobra. To su građani za primjer, jer su jedni od rijetkih koji po napuštanju zemlje ne raskidaju odnose sa njom, već čine sve da ih njeguju i prodube. Raduje me i to što Crna Gora sa svima susjednim zemljama ima dobre odnose, i to je nešto što naše investitore privlači da dođu i ulažu ovdje. Upravo zbog takvog odnosa, naši privrednici vjeruju u Crnu Goru i u njenu budućnost”, poručio je ambasador Kalkavan.

Koprivica je kazao da pravni sitem Crne Gore treba da bude podsticajan za investitore i za razvoj ekonomskih aktivnosti te da će 44. Vlada na tome intenzivno raditi.

„Smatramo da bi bilo značajno i za unapređenje ekonomskog sistema, da dodatno unaprijedimo pravni okvir za borbu protiv korupcije, koju treba sagledavati sveobuhvatno jer ona ne postoji samo pri sprovođenju već i pri donošenju propisa. Olakšavajuća okolnost u svemu tome je i novo rukovodstvo Specijalnog državnog tužilaštva koje je pokazalo neselektivnost u radu i kome pružamo punu podršku u daljem radu, kako normativnu tako i svaku drugu. To je to važan aspekt u uspostavljanju vladavine prava”, kazao je Koprivica.

Ambasador Kalkavan se saglasio sa nužnošću podrške SDT-u i ponudio pomoć u obučavanju crnogorskih sužbenika u svakoj oblasti gdje se prepozna potreba.

„Spremni smo da damo doprinos na tom i svim drugim poljima. Na raspolaganju smo vam za sve što mislite da vam možemo pomoći. Smatrajte me svojim službenikom”, poručio je ambasador Turske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:45