/ - фото: Скупштина Црне Горе
27/07/2021 u 19:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Саслушање кандидата за Тужилачки савјет транспарентно

Независно, професионално и непристрасно тужилаштво и правосуђе од кључне jе важности за Црну Гору, казала је Рајнке

Предсjедник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Момо Копривица састао се данас са амбасадорком Сjедињених Америчких Држава Џуди Раjзинг Раjнке и шефицом Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори Њ.Е. Оаном Кристином Попом.

Током састанка како се наводи у саопштењу, Копривица jе обавиjестио госте, да се пред тим радним тиjелом Скупштине Црне Горе спроводи консултативно саслушање кандидата за чланове Тужилачког савjета, на транспарентан начин и уз пуну укљученост jавности, по први пут уз директан пренос на парламентарном тв каналу. Конкурисао jе велики броj кандидата са респектабилним компетенциjама, као и респектабилни кандидати из НВО сектора, те jе и то обавеза више да се у том духу настави и финишира процес jер Црноj Гори треба истински професионалан и независан Тужилачки савjет, заснован на меритократиjи, коjи би кренуо у одлучне реформе.

Америчка амабасадорка Џуди Раjзинг Раjнке казала jе да jе састанак био прилика да се упозна с улогом парламентарног Одбора за политички систем, правосуђе и управу и нагласила важност меритократиjе и непристрасности као водећих принципа у избору чланова Тужилачког савjета.

– Независно, професионално и непристрасно тужилаштво и правосуђе од кључне jе важности за Црну Гору да убрза реформу владавине права и процес евроатлантских интеграциjа – рекла jе амбасадорка Раjнке.

Попа jе позвала све релевантне политичке актере да у конструктивном диjалогу обезбиjеде широку подршку у поступку избора независних, политички неутралних и стручних чланова Тужилачког савjета из реда угледних правника и представника НВО, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:22