Кордић / Фото: Лазар Ружић
05/11/2021 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Маршалов план спашава само Владу, грађани ће моћи од њега да живе 22 и по дана

Осталих осам дана грађани ће, по Владином плану, морати да се сналазе, наводи посланица ДФ-а

Маршалов план је смишљен за спашавање Владе, а не грађана, тврди посланица Демократског фронта Симонида Kордић, преноси портал РТЦГ.

Гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ Кордић је истакла да ће грађани од програма “Европа сад” моћи да живе 22 и по дана у мјесецу. 

- Маршаловим планом Влада покушава да врати повјерење грађана и да се “врати у игру”. Имали смо читав низ значајних обећања која су требала да повећају стандард грађана. Напротив, када смо у јулу тражили накнаде мајкама, Влада је рекла не, дјечије додатке,повећање здравственим радницима, Влада је говорила да нема пара. Сада је дошло до успјешне медијске кампање. Она долази као накнадна памет и као Маршалов план за спашавање Владе, а не маршалов план за спашавање становништва - казала је Kордић.

Она сматра да плате морају да се повећају и да се побољша стандард грађана, али то треба да буде посао будуће Владе.

- Ако сведемо све на ово што Влада предвиђа, доћи ћемо у ситуацију да ће грађани моћи да живе од те “Европе сад” 22 и по дана у мјесецу, а осталих осам дана да се сналазе - казала је Kордић.

Kаже да је сасвим је јасно да је повечање плата неопходно јер се “овако апсолутно више живјети не може”

- У посљедњих годину 14 пута је повећана цијена бензина, а цијене стално расту. Данас литар уља кошта два пута више него прије него што је ова Влада изгласана. Трошкови грађана су толико драматично порасли, да је плата од 450 еура недовољна да то прати - казала је Kордић.

Сматра да будућа Влада треба да обезбиједи стандард који осликава један достојанствен живот.

- Минимална плата мора бити 660 еура, односно мора пратити ту минималну потрошачку корпу . казала је Kордић.

Говорећи о реконструкцији Владе, она је казала да је предмет договора ко ће бити у тој Влади.

- До нове Владе се може без избора. То јесте идеја. Ми ћемо све урадити да договори не утичу на оно што су интереси грађана. Због тога ћемо и доћи у парламент, и ми смо тражили да се одржи та сједница на којој ће бити представљени најважнији закони који су у непосредном интересу грађана - казала је она.

Истакла је да грађани неће трпјети због нечије “злоупотребе моћи или оклијевања”.

- Ако договора нема, избори су увијек опција, али ја се надам да то тога неће доћи и да ће се доћи до договора који је легитиман и базиран на изборној вољи грађана - казала је Kордић.

Очекује да већ наредне седмице почну састанци лидера парламентарне већине на којима ће виђети како ствари стоје и на којима ће постићи договор.

- Ако постоји политичка воља то може јако брзо да се деси, ако не постоји виђеће се ко је нема и ко не жели да састави Владу са овом парламентарном већином већ тражи друге партнере - закључила је Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 02:59