Краповић / Фото: Лазар Ружић
07/09/2021 u 07:36 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Краповић: Има довољно основа за покретање иницијативе за смјену Ђукановића

Поруке које је Ђукановић слао су поруке пораженог политичара и човјека којег је једноставно прегазило вријеме, каже посланик Демократа

Политичка ситуација у Црној Гори веома је сложена, како данас, тако и од самог почетка вршења власти, након пада бившег режима. Ми се од самог почетка суочавамо са жестоким отпором бившег режима, који се манифестује, како у политичкој опструкцији, тако и у противуставном и противзаконитом дјеловању, навео је у за "Дан" посланик Демократске Црне Горе и члан скупштинског Одбора за безбједност и одбрану Драган Краповић.

Како је рекао, чињеница је и да политичко дјеловање партија бившег режима у стопу прати дјеловање криминалних структура.

– Нашим доласком на власт угрожени су вишедеценијски криминални послови, попут шверца цигарета и наркотика, прања пара, обрачуна са политичким противницима и праћења опозиционих првака од стране служби безбједности – навео је Краповић.

Према мишљењу Краповића, актуелна власт је постигла изванредне резултате иако су у више наврата довођени у изузетно тешке ситуације.

– Ту, прије свега, мислим на 28. децембар прошле године и 5. септембар ове, када су криминалне структуре у садејству са неким опозиционим политичким субјектима покушале да дестабилизују Црну Гору. То им није пошло за руком, јер су држава и њене институције сваким даном све јаче, а то је наравно последица смирености, одмјерености и политичке воље садашње власти. Морам нагласити да сам поносан на политичко дјеловање Демократа на челу са предсједником Скупштине Алексом Бечићем – подвлачи Краповић.

Он вјерује да има довољно основа за покретање иницијативе за смјену предсједника државе Мила Ђукановића.

– Од самог почетка такозване кохабитације, па све до најновијих скандалозних поступака везаних за устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу, јасно је да његово дјеловање излази из оквира Устава и закона Црне Горе. Поруке које је слао јесу поруке пораженог политичара, човјека којег је једноставно прегазило вријеме и који је у овом тренутку тег који државу и грађане покушава да повуче у амбис националних, вјерских, политичких и свих других подјела. Поражен је три пута заредом, 30. августа прошле године на изборима, крајем децембра прошле године приликом усвајања измјена Закона о слободи вјероисповијести, којима смо елиминисали дискриминаторне норме, и финално приликом устоличења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, када се Ђукановић показао у "пуном свјетлу", нажалост, мрачније него икада до сада – подвлачи саговорник "Дана". 

Истиче да је давно било вријеме да Ђукановић оде са ове функције, а да је неминовно да ће се то брзо десити.

Краповић је додао да криза власти није неочекивана.

– Након смјене режима који је 30 година спроводио своју погубну политику базирану на уништавању свих њених вриједности, режима који је срастао са организованим криминалом, који је атаковао отворено на основна људска права, који и даље грчевито покушава да се спаси од неминовне казне правне државе и успостављања владавине права, у условима пандемије и економске кризе, потпуно је нормално да овај период буде кризни период, и у политичком и у сваком другом смислу – каже он. 

Краповић вјерује да ће се актуелна криза ријешити, те да ће Црна Гора урбзати свој пут ка Европској унији.

– Током мандата ове власти добиће се институције са много већим кредибилитетом него што је то био случај раније када су биле у служби једне партије или једног човјека. А наша порука грађанима је да њихов систем владавине остаје само дио наше прошлости и да се таква злоупотреба државе, њених ресурса и њених институција никада више неће поновити – поручио је Краповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:07