Кривокапић и Брегу / - BOJANA CUPIC/Влада Цг
13/10/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић-Брегу: Економски и социјални развој кључни на путу ка ЕУ

Савjет за регионалну сарадњу jе веома важан за Западни Балкан, и представља наjбољи начин за рефлектовање наше регионалне сарадње, казао је премијер Кривокапић

Црна Гора придаjе велики значаj регионалноj сарадњи као jедном од приоритета наше вањске политике, значаjном покретачу укупног друштвено-економског напретка, и важном подстицаjу за убрзање процеса европских интеграциjа, нагласио jе предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић на данашњем састанку са Маjлиндом Брегу, генералном секретарком Савjета за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Изражаваjући добродошлицу генералноj секретарки Брегу, премиjер Кривокапић jе поновио посвећеност Црне Горе сарадњи са РЦЦ и пружању подршке свим активностима усмjереним на снажење регионалне сарадње и диjалога.

– Савjет за регионалну сарадњу jе веома важан за Западни Балкан, и представља наjбољи начин за рефлектовање наше регионалне сарадње – казао jе премиjер Кривокапић.

Приврженост Црне Горе jачању добросусjедских односа огледа се у активном и конструктивном учешћу у преко 35 регионалних организациjа, међу коjима jе и РЦЦ. У том контексту, премиjер jе похвалио рад РЦЦ-jа и лични допринос генералне секретарке Брегу у претходном трогодишњем мандату и истакао да Црна Гора регионалне организациjе види као изузетно важне механизме за jачање повjерења, коjе jе предуслов за учвршчивање односа и сарадње међу државама учесницама.

– Неопходно jе да престанемо да живимо у прошлости. Предуслов да се наш регион развиjа лежи у знању, вjештинама и компетенциjи. Зато смо се ми одлучили за идеjу Европа сад и Европа овдjе – поручио jе предсjедник Владе.

Генерална секратарка Брегу се сагласила са премиjеровом констатациjом како jе неопходно изградити Европу сада и овдjе, а не само чекати да Европа отвори врата за нас.

– Људи са Западног Балкана су стручњаци и професионалци, са изврсним компетенциjама – истакла jе Брегу.

Генерална секретарка jе нагласила како циjени залагање наше земље за регионалну сарадњу, те да РЦЦ рачуна на подршку Црне Горе када су у питању Зелена агенда за Западни Балкан и Омладинска лабораториjа Западног Балкана.

Премиjер Кривокапић и генерална секретарка Брегу сагласили су се да су „комшиjска врата прва на коjа требамо да покуцамо”, и додали да су агенде економског и социjалног развоjа, кључне за развоj нашег региона и његов пут ка ЕУ, те да мораjу бити праћене адекватним одговорима из области заштите животне средине и климатских промjена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:28