/ - SASAMATIC
20/10/2021 u 14:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Волио бих да Црна Гора буде као Луксембург

Планирано је да 2022. година буде година великих инвестиција и рачунамо да са пословном заједницом из Луксембурга можемо остварити озбиљну сарадњу, казао је он

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, састао се данас са нерезидентним амбасадором Луксембурга у Црној Гори, Филипом Донкелом.

Исказујући захвалност за све што је Велико Војводство учинило за Црну Гору у протеклих петнаест година, од успостављања дипломатских односа, нарочито у периоду приступних преговора, премијер Кривокапић је истакао да Луксембург за актуелну Владу остаје земља узор у процесу ЕУ интеграција.-Више пута сам, нескривено истицао да бих волио да Црна Гора буде као Луксембург у сваком погледу- рекао је премијер Кривокапић.

-Придајемо велики значај сарадњи са црногорском дијаспором у Луксембургу и посвећени смо одржавању тијесних веза са бројним исељеничким групама поријеклом из Црне Горе. Са великим поносом и задовољством гледамо на чињеницу да су црногорски исељеници у Луксембургу добро интегрисани, посвећени раду, те да представљају користан дио луксембуршког друштва-нагласио је предсједник Владе.

Премијер је амбасадора Донкела информисао о изузетним резултатима који су, у условима пандемије, остварени у току протекле, љетње туристичке сезоне и изразио задовољство што се посредством авио-компаније Луxаир, од 1. априла ове године, несметано одвија интензиван авио-саобраћај између Луксембурга и Црне Горе.

-Користим ову прилику да се захвалим премијеру Гзавијеу Бетелу на разумијевању и подршци коју је пружио у процесу увођења авио-линије на релацији Луксембург – Подгорица”-поручио је Кривокапић.

Предсједник Владе назначио је да испред двије државе стоји изузетна прилика да се економска сарадња интензивира и оствари веће присуство луксембуршких инвестиција у Црној Гори, поготово у области туризма, енергетике и „зелене“ економије.

-За актуелну Владу, обновљиви извори енергије јесу примарни ресурси које желимо да искористимо. У том правцу, припремамо неколико значајних пројеката. Планирано је да 2022. година буде година великих инвестиција и рачунамо да са пословном заједницом из Луксембурга можемо остварити озбиљну сарадњу. Ово се нарочито односи на сјевер Црне Горе, одакле је највећи број наших грађана који живе у Вашој држави-рекао је Кривокапић.

Преносећи поздраве премијера Луксембурга који се још једном захвалио премијеру Кривокапићу на недавној, успјешној и пријатној посјети Луксембургу, амбасадор Донкел исказао је задовољство што између двије земље постоји очигледно пријатељство и повјерење.

-Несумњиво је да велики број Црногораца који живе у Луксембургу, за нас представљају обавезу више да унаприједимо привредну сарадњу између Луксембурга и Црне Горе- поручио је амбасадор Донкел.

Амбасадор Луксембурга изразио је разумијевање за економске изазове пред којима се налази актуелна Влада, нагласивши да су диверзификација привреде и избалансиран развој свих крајева земље, увијек присутни циљеви и луксембуршке администрације, те да постоји простор за размјену драгоцјених експертских искустава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:31