премијер Кривокапић и Пачек / - фото: ГОВ.МЕ - Саша Мтић
15/07/2021 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Задатак Владе jе да црногорско друштво учинимо грађанским и демократским

Ова Влада се не води политикантским, већ фундаменталним, државним интересима, поручио је Кривокапић

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, дочекао jе данас у Вили Горица предсjедника Интерпарламентарне униjе (ИПУ), Њ. Е. Дуартеа Пачека.

Кривокапић је, како се наводи у саопштењу, изразио задовољство што jе у прилици да по први пут угости предсjедника Униjе коjа jе глобална организациjа националних парламената свиjета, а коjа има за циљ да штити и гради глобалну демократиjу кроз политички диjалог и конкретну акциjу.

У контексту посљедњих парламентарних избора у Црноj Гори и освjежене политичке сцене, те богатих друштвених збивања у условима пандемиjе, Кривокапић је поздравио и подржао визиjу и актуелну мисиjу Интерпарламентарне униjе коjа jе конвергентна актуелним процесима у црногорском друштву гдjе полако сваки грађанин и сваки глас постаjу битни, а демократиjа и Парламент почињу у пуноj мjери да служе осигурању мира, диjалога, људских права, равноправности, оснаживању младих и развоjу друштва.

– Честитам Вам на именовању и желим Вам пуно успjеха током предсjедавања Униjом. Надам се да ће диjалошки дух парламентаризма бити доминантан. Користим прилику да Вам захвалим и за све што jе Португал учинио током предсjедавања ЕУ, нарочито током Међувладине конференциjе коjа jе резултирала снажном подршком државама Западног Балкана. Задатак ове Владе jе да црногорско друштво учинимо истински грађанским и демократским, да креирамо амбиjент у коjем ће грађанин моћи сасвим слободно да гласа за наjбоље представнике, по свом нахођењу, коjи ће се истински борити за добро народа – рекао jе Кривокапић. 

Он је упознао високог госта са владином инициjативом за досљедно поштовање принципа родне равноправности и подмлађивање стручног кадра,  коjа jе компатибилна  глобалноj визиjи Интерпарламентарне униjе.

– Ова Влада се не води политикантским, већ фундаменталним, државним интересима. Њену трећину чине жене, наше изузетне колегинице, а два министра заjедно имаjу година колико премиjер. Имаjући у виду и ове параметре, актуелна Влада направила jе револуционаран искорак у односу на претходне – поручио jе премијер.

Захваливши на искреноj добродошлици и лиjепим жељама домаћина Пачеко је казао да националне демократиjе могу и треба да уче jедна од друге, те да jе важно за сваку демократиjу да постоjи разумиjевање међу странкама.

– Суштина демократиjе jе ставити државни и општи интерес испред личног и партиjског интереса. Диjалог jе кључ за све проблеме и рjешења се налазе унутар система. Похвалио бих инклузивност коjу затичем и у црногорском Парламенту и у Влади и када су у питању госпође посланице, министарке и млади посланици – поручио jе Пачеко.

Задатак ове Владе jе да црногорско друштво учинимо истински грађанским и демократским

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 02:44