/ - БЕЧИЋ И КРУНИЋ
24/01/2022 u 18:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крунић Бечићу: Поносна сам да се о Скупштини може говорити у суперлативу

Бечић је амбасадорку Крунић упознао са достигнућима новог сазива Скупштине, те нагласио да је црногорски парламент препознат као најтранспарентнији у региону

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се новоименованом шефицом Сталне мисије Црне Горе при Савјету Европе, амбасадорком Божидарком Крунић.

Предсједник Бечић честитао је амбасадорки Крунић на поновном избору на мјесту Сталне представнице Црне Горе при Савјету Европе и изразио увјерење да ће Крунић, узимајући у обзир свој дугогодишњи ангажман на тој, али и другим важним позицијама при Савјету Европе, свој боравак искористити у циљу наставка промовисања Црне Горе и њеног спољнополитичког курса.

Указујући на важност добре и континуиране сарадње са експертским тијелима Савјета Европе, Бечић је нагласио да наша земља, као једна од потписница Европске конвенције о људским правима у потпуности остаје посвећена остваривању циљева које промовише Савјет Европе. Најприје, промовисању људских права, унапређењу парламентарне демократије и успостављању владавине права.

- Задовољни смо сарадњом са Парламентарном скупштином Савјета Европе. Сигуран сам да ће Ваше искуство бити значајна подршка и помоћ нашој сталној делегацији - казао је Бечић, подсјетивши на недавни сусрет са са предсједником Парламентарне скупштине СЕ, Хендриком Демсом, када су, како је казао, још једном потврђени искрени и добри институционални односи.

Бечић је амбасадорку Крунић упознао са достигнућима новог сазива Скупштине, те нагласио да је црногорски парламент препознат као најтранспарентнији у региону, укључујући парламенте земља чланица ЕУ, Хрватске и Словеније, као и да су значајно ојачане његова законодавна, контролна и надзорна улога.

Подсјетио је да је да је уведен Парламентарни канал, обезбијеђен директнан пренос свих скупштинских радних тијела и комисија, институционализоване представке, редизајнирана скупштинска интернет презентација, реализован пројекат е-петиција, приведена крају дигитализација законодавног процеса, побољшани услови за рад посланика, као и услови за медијско праћења парламентарног живота. Такође, како је навео значајан напредак направљен је у дијелу креирања рјешења која се тичу унапређења у сфери родне равноправности, побољшања положаја особа са инвалидитетем и права које оставарују припадници мањинских народа.

Истичући да је упозната са радом парламента, амбасадорка Крунић је констатовала да је успјешност рада овог дома апсулутно видљива.

- Упозната сам са похвалама на рачун рада Скупштине у протеклом периоду, које пристижу од стране међународне заједнице и Парламентарне скупштине Савјета Европе, што је доказ да је Црна Гора њен кредибилан партнер - казала је Крунић.

Она је оцијенила да активна комуникација са Савјетом Европе може да побољша извјештај Европске комисије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:13