/ Јована Маровић - фото: Дан
17/06/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић: Исход гласања о Лепосавићу имаће последице на више нивоа

Извршна директорица Политикон мреже сматра да се доводи у питање опстанак Владе, нарушавају мрвице заједничког разумијевања

Исход иницијативе за разрјешење министра правде људских и мањинских права Владимира Лепосавића имаће последице на више нивоа, од унутрашњих на политичкој сцени до међународних, оцијенила је извршна директорица Политикон мреже Јована Маровић.

Маровић је агенцији МИНА казала да Влада у којој сједе министри који негирају геноцид у Сребреници не може имати пуно повјерење Брисела. Она сматра да се доводи у питање опстанак Владе, нарушавају мрвице заједничког разумијевања које су преостале међу коалиционим партнерима владајуће већине.

- Што је посебно проблематично, Црна Гора се коцка и са својим угледом, међународним обавезама које је преузела, процесом европске интеграције у чијем средишту су ове обавезе-  рекла је Маровић.

Према њеним ријечима, на једној страни, то додатно ставља у фокус самог министра, будући да је у овим околностима разрјешење ситуације у његовим рукама. Маровић је рекла да је формирање Владе било омогућено због дефинисања оквира и принципа у које се ставови Лепосавића не уклапају, па се суштински размимоилази са основама на којима би требало да почива ова Влада.

- Са друге стране, то што министар не осјећа као моралну обавезу да се након релативизације геноцида у Сребреници повуче из тима који га уз то више и не жели, а којем наноси штету из више разлога, није оправдање што и партије у Скупштини калкулишу како би требало да гласају и чекају “повољан вјетар” за тако нешто- оцијенила је Маровић.

Она сматра да признавање геноцида у Сребреници није само питање поштовања међународних, већ људска обавеза свих нас. Маровић је рекла да реакција Брисела није изостала када је Лепосавић негирао геноцид у Сребреници у свом одговору на посланичко питање, па сигурно неће ни сада.

- Управо због такве реакције које су услиједиле са ове и више других адреса дошло је и до иницијативе за разрјешење министра. Влада у којој сједе министри који негирају геноцид у Сребреници не може имати пуно повјерење Брисела нити може бити оквир за испуњавање обавеза из преговорачког процеса, посебно оних из поглавља 23 и 24- закључила је Маровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 01:51