/ Небојша Медојевић
07/12/2021 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Швецере цигарета су преузели Криви и Мицкеј

Свако ко покуша да копира Милов “сигуран глас”, осуђен је на пропаст, поручио је он

Небојша Медојевић, Предсједник ПзП, саопштио је да нестанак ДПС-а је просто природни процес.

- Ђукановић је од ДПС-а направио приватно предузеће, а од својих бирача неку врсту “запослених". Огромна већина бирача ДПС-а има интересни однос са странком. Гласају ДПС, не због програма, идеја, идеологија, лидера, већ због интереса. У тој пирамиди власти, моћи и корупције, они на дну добијају најмање. Социјалу, неку цркавицу пред изборе, товар дрва, полутке, пакете ВОЛИЈА. Највећи број корисника МОП гласа за ДПС јер им активисти ДПС из Центара за социјални рад припријете да ће изгубити ту надокнаду, ако не гласају ДПС. О злоупотреби тешког сиромаштва од стране ДПС активиста би се могла књига написати, али и хиљаде кривичних пријава- нагласио је Медојевић.

Истакао је да како се бирачи ДПС-а пењу према врху пирамиде, корист од гласања за ДПС се повећава.

- Запошљавања једног члана породице се показало као најефикаснији механизам изборне корупције. “Један запослени, четири гласа” нас је довео да имамо највећу државну администрацију према броју запослених на свијету. Преко 30 одсто свих запослених прима плату из буџета. Од система “Сигурни глас” највећу корист су имали благајници у мини изборним штабовима који су задуживали готовину из централе ДПС-а да корумпирају бираче у кампањи. Њихова задужења су се кретала од 30.000-100.000 у зависности од бирачког мјеста и процјена колико бирача треба купити. После сваких избора благајницима је остајало 5-30.000 еур јер су крали и своју партију.  Прва лига активиста су министри, државни функционери, директори јавних предузећа који су морали да “отплате” то што их је мајка партија поставила на функције, од којих су се обогатили, пљачком државе- нагласио је он, поред осталог.

Сматра да су "на врху пирамиде су тајкуни, шверцери цигарета и дроге који су финансирали читав, веома скупи систем. Али колико год да су трпали у касу ДПС-а, то би им се вишеструко исплачивало јер су после од ДПС владе добијали концесије, фабрике, монополе, јефтине кредите преко ИРФ (које нијесу враћали), заштиту за шверц цигарета и дроге".

- Све је то функционисало, додуше све теже и све скупље, док је ДПС био на власти. Власт и чврста контрола над и најмањим дјелом система омогућавао је да ова, већ посустала, машина како тако функционише. Падом са власти, нестало је везивно ткиво које је држало ову групацију заједно. Без власти овај организам је остао без “крви”. Њих је заједно држао интерес. Неста власти, неста користи од гласања за ДПС. И почиње бјежанија. Чак и у условима мајчинског односа од стране Владе коју води бивши функционер ДПС-а, ДПС тоне. Да је ДФ ушао у Владу и покренуо демократске механизме демонтаже овог болесног система, ДПС би већ сада био минорна политичка странка. Чак и са оваквим братским односима Владе и ДПС-а,  они тону. Лагано “крв” истиче из тог политчког мртваца. Тајкуни више не излазе тако радо у провод са “шефом”, директори из ДПС које је Криви оставио на позицијама се пасивизирају, чланови мини штабова сад не могу, као некад да запошљавају, бирачи се окрећу новим властима. Не може Мило више да окрене телефоном директора РТЦГ и да уређује програм (мада је тамо ДПС кадрова остало колико хоћеш). Швецере цигарета су преузели Криви и Мицкеј- поручио је Медојевић.

Како каже, то је природни процес.

- Ђукановић је од избора направио пијацу, а од политике трговину. Њихови бирачи су 30 година трговци који свој глас продају на пијаци. Сад је ДПС жртва своје политике, свог болесног система. Нема бесплатног гласа за ДПС. Сваки мора да се плати. Ацо и Мило неће да плате са својих рачуна од опљачканих народних пара. Неће ни тајкуни. И зато пад. И биће све већи. Ђукановић и његови први сарадници не умију да буду опозиција. Дјелују збуњено, конфузно, погубљено и смијешно. Милова авантура са протестима на Цетињу и његово бламирание и пораз га је коштао политичког масакра на Цетињу. Глуматање неког мафијашког боса и тјерање Кривог у ћошак (што је Криви заслужио одавно, али из других разлога) имало је за циљ да поврати морал у разбијену војску активиста ДПС. Али без успјеха. Његови бирачи-трговци га знају добро. Знају одлично просту чињеницу- неста власти, неста бирача. У најчвршћем језгру ДПС-а које је премрезено са више политичко, шверцерско, криминалних, тајкунско, полицијских слојева ДПС је изгубио 796 гласова или 25 одсто. Да избори буду следеће недеље, изгубио би још 25 одсто гласова. То је логика распада система који функционише једино кад си на власти. И свако ко покуша да копира Милов “Сигуран глас” осуђен је на пропаст. Јер то може само да функционисе кад је Мило на власти и кад су све институције под његовом личном контролом. То најбоље показује хаварија коју је претрпјела породица Кривокапић у Мојковцу, који су покушали да ископирају Милов систем. Тај покушај је окончан трагикомично. Демохришћани куповином и корупцијом освојили само 2 мандата. Двије владајуће партије Демохришћани Вијести укупно освојили 4 мандата од 31.  Милов систем не треба копирати. Њега треба демонтирати до темеља и вратити политици оно достојанство које мора да има у свакој демократској земљи- закључио је он, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:42