Небојша Медојевић / - И.Д.
13/10/2021 u 12:23 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: ПзП неће подржати план „Европа сад” у Скупштини

Он је истакао да је економска ситуациjа алармантна, те да у Црној Гори ради више људи у јавном сектору, него у производњи, за шта је заслужан предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који је увео политику један запослени, четири гласа

Предсjедник ПзП-а Небојша Медојевић позвао је Владу Црне Горе да одбаци „Маршалов план- Европа сад”, који је предложио министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић

Он је истакао да је економска ситуациjа алармантна, те да у Црној Гори ради више људи у јавном сектору, него у производњи, за шта је заслужан предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који је увео политику један запослени, четири гласа.

– Црна Гора мора да базира своју економију на политици штедње, јер план који је представљен Европа сад, ја сам назвао Грчка сјутра, јер модел који представља министар Спајић, је увијек и свугдје завршио банкротом, а Грчка је банкротирала више пута – казао је Медојевић.

Медојевић је казао да Црна Гора се годишње задужује 100 милиона еура, а тај новац није бесплатан. Трошкови ће се смањити, када се отпусте сви кадрови које је ДПС запослио по својој политици.

– Покрет за промјене неће подржати идеју да се укину доприноси за здравствено осигурање на зараде, опорезиване зараде до бруто износа од 700 еура. Повећање зарада је могуће само у јавном сектору, нисмо добили никакву анализу, колико ће новца да се прилије у буџет, а акцизе на цигарете допринијеће повећању шверца, и смањењу новца који ће се слити у буџет. Акцизе на гориво се не могу повећавати – поручио је Медојевић. 

Према Медојевићевим наводима, спољнотрговински дефицит Црне Горе је рекордан.

– И то је податак који се односи на економије у региону, на Србију, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију... Најмању покривеност увоза извозом има Црна Гора, свега 15-16 одсто. Најмањи ГДП на свијету има Црна Гора, свега осам одсто,  Србија има преко 40 одсто, БиХ преко 40 одсто, Хрватска преко 60 одсто. Кључни проблеми Црне Горе су колапс производње и велика незапосленост – поручио је Медојевић на пресу.

Медојевић је поручио да умјесто да еконсмки развој базирамо на потрошњи, не на плате у државној управи, потрошњу, задуживање и туризам, треба да се уложи новац у продуктивне инвестиције. 

– У подршку производње, која се заснива на домаћим ресурсима. Морамо почети да извозимо. У прерађивачкој индустрији ради само, 5,7 одсто запослених, у Србији је то четири пута више. У Македонији 22 одсто, на Косову 10,6 одсто, у БиХ 11,9 одсто. А ми смо рекордери по броју људи који раде у државној админи страцији – казао је Медојевић.

Лидер ПзП-а је поручио да је једини начин да се допуни буџет Црне Горе, да се заплијени имовина лидера ДПС-а. 

Он је истакао и да је једини начин да се изађе из кризе, нова Влада, те да у државном систему влада тотална анархија.

Он је истакао и да реконструкцију Владе коче три посланика другосрбијанског таблоида „Вести”, те да је једини начин за излазак из кризе организовање нових избора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

20. april 2024 15:01