Фото: РТЦГ.ме / - Фото: РТЦГ.ме
24/05/2021 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Међусобне оптужбе Демократа и РТЦГ

Како су навели, није ријеч о прислушкивању, ни приватном разговору, већ о покушају манипулације јавности да је разговор приватан

Демократска Црна Гора очекује да Јавни сервис покрене дисциплински поступак против уреднице емисије "Телескопија" Тамаре Никчевић. Менаџмент Радио и Телевизије Црне Горе (РТЦГ) најавио је покретање кривичног поступка против чланова Демократа и предсједника странке и Скупштине Црне Горе Алексе Бечића.

Након што је реаговао предсједник Савјета Грађанске иницијативе 21. мај Миодраг Живковић, а новинарка Тамара Никчевић најавила подношење кривичних пријава због недозвољеног снимања, како су навели приватног разговора у студију Јавног севиса уочи Интервја, а који је објављен на Фејсбук страници Демократа, реаговали су из те странке.

Како су навели, није ријеч о прислушкивању, ни приватном разговору, већ о покушају манипулације јавности да је разговор приватан. Очекују, како су навели, дисциплински поступак против Никчевићеве и отклон од таквог начина рада, јер, како истичу, Никчевићева и Живковић пред камерама Јавног сервиса износе салве увреда на рачун Демократа, а након што јавност види о чему је ријеч, покушавају ствари окренути наглавачке и исконструисати наводну Аферу прислушкивање.

Из Демократа питају менаџмент Радио и телевизије Црне Горе да ли је покренуо поступак против Никчевићеве због кршења професионалних и етичких стандарда новинарске професије и унижавања угледа Јавног сервиса који припада свим грађанима ове земље. Поручују и да сличног има још, и да ће јавност и грађани бити упознати кад за то дође прикладан моменат.

Поводом неовлашћеног снимања и објављивања снимка реаговало је уредништво и менаџмент Радио-телевизије Црне Горе.

-РТЦГ није имала намјеру да се оглашава поводом неовлашћеног снимања и дистрибуције снимка разговора уочи емисије новинарке Тамаре Никчевић и њеног госта Миодрага Живковића. Имали смо у виду мизерно низак ниво актера тог кривичног дјела: активисте Демократа запосленог у ТВЦГ, концерна „Вијести” и, нажалост, првог човјека законодавне власти Алексе Бечића-пише у реаговању.

Међутим, како се наводи, саопштењем Демократа јасно се прецизира да је лидер покрета Миодраг Живковић у цијелој причи "споредан" лик, па је јасно да је главна мета медијског непочинства уредница "Телескопије".

-Зато смо дужни домаћој, и нарочито међународној јавности, скренути пажњу на опасан преседан којим први човјек Демократа и Црногорског парламента, преко својих активиста из РТЦГ, уз саслуживање појединаца који су узели дебеле отпремнине из наше куће, уводи праксу међусобног денунцирања упослених као квалификациону норму за будућа намјештења у Јавном сервису, када коначно буду његови власници. Уколико МУП на прави начин испита ИП адресе и одређене бројеве телефона, надамо се да ћемо ускоро објавити имена одговорних из наше куће и Демократа који су неовлашћено и противзаконито преузели и дистрибуирали видео-материјал- наводи се у реаговању менаџмента РТЦГ.

Наглашава се да је посебно скандалозно и посебно забрињава што предсједник Парламента, с позиције власти, отворено пријети новинарима наше куће новим доставама и денунцијацијама.

-Цитирамо: „За крај бисмо вам вољели поручити да сличног има још, и да ће се јавност и грађани с тим упознати кад за то дође прикладан моменат”, крај цитата. Може ли неко замислити предсједника парламента Француске, Велике Британије или САД-а да на овај начин пријети медијима и новинарима?! Овога чуда, до Бечића, није бивало ни у Црној Гори- наводе у менаџменту РТЦГ.

Зато би предсједник Скупштине Црне Горе, како је саопштено, морао да зна да је саучесник у кривичном дјелу дистрибуције видео-материјала у власништву ТВЦГ ради професионалне и моралне дискредитације уреднице „Телескопије”.

-То је далеко од европске праксе у коју се куне. А да се куне у нешто што му је страно и непознато свједочи управо европска пракса, по којој је носилац јавне функције дужан да трпи и виши степен критике него што је уобичајено. Из живог блата у које су га увалили савјетници, шефа Црногорског парламента, од објективне одговорности не може извући ни батргање како он нема никакве везе са сопственим профилом на Фејсбуку. Зато му сад савјетујемо да, поред слогана партије, промијени и савјетнике-поручује се у реаговању.

Најављено је и покретање кривичног поступка.

-И, да... Покренућемо поступак. И то кривични. Али не против уреднице „Телескопије”, већ против појединих Демократа и њиховог челника-закључују у менаџменту РТЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:16