Милачић / Фото: Иван Петровић Ипе
25/11/2021 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић предлаже: Асистенти у настави да остваре рад на неодређено вријеме

Закон о васпитању и образовању дјеце даје асистентима у настави право на рад само на одређено вријеме што је вид дискриминације, поручио је он

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић предложио је данас да се хитно усвоји предложено законско решење којим ће асистенти у настави остварити право на рад неодређено вријеме.

 - Асистенти у настави се годинама боре да остваре једнака права која имају остали запослени у Црној Гори. Приоритет им је да остваре право на рад на неодређено вријеме, те на тај начин и формално буду препознати у систему образовања у коме активно учествују годинама радећи са дјецом са инвалидитетом. Важећи Закон о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама не даје асистентима у настави право на рад на неодређено вријеме, већ само на одређено вријеме, што представља један вид дискриминације- додао је он.

Подсјетио је да према важаћем Закону о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама асистенти у настави могу да раде само до 30. јуна.

- Током јула и августа су незапослени, а са почетком сваке школске године морају поново да конкуришу за посао асистента у настави. То је неправда према њима, јер не могу да остваре своје право на рад на неодређено вријеме, иако многи од њих годинама раде у истој школи- навео је Милачић. 

Милачић је такође најавио да ће са асистентима у настави кренути у разговоре са свим релевантним адресама за ову област, почевши од ресорног министарства, како би се одлучно кренуло у успостављање реда и система.

- Права Црна Гора позива све посланике да допринесу да се овај предлог закона што прије нађе на дневном реду и надлежних одбора, као и пленума, како би се изгласало усвајање ове измјене закона- поручено је из странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 04:12