Samit Brdo Brioni / - FOTO: PRTSC
08/10/2024 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: EU nije cjelovita bez zemalja Zapadnog Balkana

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da Evropska unija nije cjelovita bez zemalja Zapadnog Balkana.

On je na konferenciji za novinare u Tivtu kazao da je usvojena Deklaracija na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa te da proširenje EU predstavlja geopolitički i moralni imperativ.
- Činjenica da ovu zajedničku poruku šaljemo upravo iz Crne Gore, države koja je nedavno napravila važan korak naprijed u pristupnim pregovorima, dobijanjem pozitivnog mišljenja i koja je regionalnu saradnju postavila kao ključan prioritet naše spoljne politike ima posebnu vrijednost - kazao je Milatović.
Predsjednik je kazao da je uvjeren da će uspjeh Crne Gore biti podsticaj i svim drugim zemljama regiona i da će predstavljati jedan krupan korak naprijed za cijeli Balkan.

(FOTO) Počeo Samit Brdo-Brioni: Milatović, Milanović i Pirc Musar dočekali šefove država Zapadnog Balkana


Milatović je kazao da dugoročna stabilnost podrazumijeva dobrosusjedske odnose, saradnju i konstruktivan angažman uz prisustvo EU kao pokretačke snage.
-Crna Gora jeste i uvijek će biti zemlja koja je u potpunosti posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti. Definitivno se nalazimo na prekretnici- kazao je Milatović i dodao da je proces proširenja živ i da uz sve mane i vrline moramo biti otvoreni i spremni za dalje korake.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao da je Samit Brdo Brioni više od procesa.
- Dosta smo se nagledali tih procesa Europske unije, nijedan nije doveo ni do čega. Ovo je oblik komunikacije među ljudima i državama od kojih neke, ne sve, nemaju čak ni uzajamno priznanje. I dok je tako, samo to je vrijedno truda. Europska unija je jedan ogroman, vrlo inertan sistem u koji su Slovenija prva, Hrvatska devet godina nakon Slovenije, uspjeli ući i od toga imamo koristi. Bilo bi i nepošteno i nekorektno reći da nemamo, ali ja u tome ne vidim nikakvu ideologiju i nikakvu domovinu Evropu- kazao je Milanović.
On je istakao da je njegova domovina Hrvatska i da EU mora ubrzati proces pristupanja balkanskih zemalja.
- Budemo li ovoliko čekali, koliko čekamo, države će izgubiti strpljenje. Crna Gora kao međunarodno priznata država od svih, Kosovo kao država koju još nije priznalo pet evropskih država i više od toga. Naš ulog i naš zadatak vidim u tome i da ih ohrabrujemo, da ne klonu duhom i akcijom- rekao je Milanović.
Odgovarajući na pitanja novinara Milanović je rekao da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri.
- Ja razumijem da neki ljudi i predstavnici u crnogorskom parlamentu imaju potrebu da stave akcenat na nešto što ih tišti. Po meni je Rezolucija o Jasenovcu bila nepotrebna. To je davna prošlost.Tri političara iz Crne Gore su proglašena za nepoželjne, do toga nije trebalo da dođe, ja u tome nisam sudjelovao. Mislim da treba paziti kad se neko proglašava nepoželjnim- rekao je Milanović. 
Predsjednica Slovenije Nataša Pirc istakla je da Crna Gora ima najveći potencijal za prijem  Evropsku uniju, a najmanje šanse za to, prema njenim riječima, ima Kosovo.

Milanović: Ne petljaj s komšijom

Milanović je poručio da nije on taj koji će se petljati u odnos Crne Gore sa Srbijom.

- Nisam ja taj koji će vama dijeliti lekcije o tome, pa tako ne bi ni Crna Gora trebalo Hrvatskoj o Jasenovcu, poručio je Milanović.

Kazao je da ne zna šta je trebalo crnogorskom parlamentu i to „jako tankoj većini za koju znamo kako je nastala“, glasanje za Rezoluciju o Jasenovcu.

- I to baš odjednom... Kao da mi nemamo dovoljno brige i pomutnji i natezanja s tim u Hrvatskoj. I mi vidimo u stvari da u crnogorskom parlamentu od 80 zastupnika 60 to pitanje vidi ili tumači na jedan racionalan način, a to je da - ne petljaj s komšijom. I ja ću ti priuštiti isto sa svoje strane, pa se neću petljati u tvoje stvari, u vaš odnos sa Srbijom, koncepciju i doživljaj srpstva u Crnoj Gori, tko sam ja, Hrvat iz Zagreba, iz Dalmacije i sa Sjevernog Jadrana po porijeklu, da o tome vama držim lekcije. Kada donose takve odluke, onda neka razmišljaju o posljedicama, poručio je Milanović.

Dok sam predsjednik države Crne Gore, zalagaću se da gradim mostove, poručio je Milatović.

- Mi smo upućeni jedni na druge i mislim da u tom smislu Crna Gora ima konstruktivnu ulogu i tu ulogu moramo zadržati, naveo je on.

Milatović je pozvao sve lidere u regionu da daju izjave koje treba da budu odmjerene, primjerene i uvijek bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju, kako bi zajednički što prije ostvarili evropsku budućnost.

- Crna Gora kao uspješna priča mora biti naredna zemlja članica EU i mi to možemo uraditi 2028. godine. U tom smislu najveću podršku imamo od ove dvije zemlje - od Republike Hrvatske i od Republike Slovenije, kazao je Milatović.

Poručio je da svi treba da pokušaju da ne iznose domaću politiku izvan granica svojih zemalja.-

- Što je nažalost često slučaj. Ja to ne radim i očekujem i od drugih da to ne rade, poručio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 16:30