Milatović s Lajčakom / - KABINET PREDSJEDNIKA
03/10/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović-Lajčak: Puna podrška EU ubrzanju evropskog puta Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Dva zvaničnika razgovarala su na temu daljeg ubrzanja reformi na evropskom putu Crne Gore.

- Naša zemlja je jasno opredijeljena da postane 28. članica Evropske unije do kraja 2028. godine. Dobijanje IBAR-a predstavlja prekretnicu na našem evropskom putu i ulazak u završnu fazu pristupnih pregovora. Do kraja godine, tokom  mađarskog predsjedavanja Savjetom EU, očekujemo zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja, što će predstavljati dodatni  zamah ostvarenju našeg evropskog cilja - poručio je predsjednik Milatović.

Specijalni predstavnik Miroslav Lajčak rekao je da Crna Gora ima jedinstvenu priliku da brzo napreduje u pregovaračkom procesu i pozvao političke aktere da se ujedine oko tog cilja.

Predsjednik Milatović je saopštio da bi pristupanje Crne Gore EU bilo važan signal i za ostale zemlje regiona, kao uspješna priča i motivacija za nastavak pregovora. Istakao je očekivanje da će se novi saziv Evropske komisije od samog početka dodatno posvetiti politici proširenja, posebno kada je u pitanju Crna Gora, jer je to način da se pokaže da se svaki napredak prema zaslugama adekvatno nagrađuje, kao i da se oživi nada u evropsku perspektivu svih država kandidata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 19:17