Ђорђе Радуловић / -DUSKO MILJANIC /МВП
16/06/2021 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић на састанку шефова дипломатиjа земаља учесница СЕЕЦП и Анталиjском дипломатском форуму

Током боравка министра Радуловића у Анталиjи, на маргинама министарског састанка и форума планирани су састанци са званичницима земаља учесница на поменутим догађаjима, саопштено је из Министарства вањских послова

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић боравиће од 16. до 20. jуна у Анталиjи, у Републици Турскоj, саопштено је из пи-ар службе министарства.

Током боравка у Анталиjи учествоваће на састанку шефова дипломатиjа земаља учесница Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи (СЕЕЦП), на позив турског колеге Мевлута Чавушоглуа, као и Анталиjском дипломатском форуму.

Министарски састанак  ће се, у оквиру jедногодишњег предсjедавања Републике Турске, одржати у Анталиjи, 17. jуна 2021. године, као прилика за размjену мишљења о актуелним дешавањима и изазовима у региону Jугоисточне Европе, моделима интензивниjег регионалног повезивања, те  перспективи процеса проширења ЕУ. Министри ће одобрити Заjедничку декларациjу СЕЕЦП, Годишњи извjештаj генералног секретара РЦЦ и Стратегиjу JИЕ 2030. Такође, на састанку ће бити дониjета одлука о (ре)избору новог генералног секретара Савjета за регионалну сарадњу (РЦЦ), за период 2022-2024.

Учешће делегациjе Црне Горе на састанку министара вањских послова земаља учесница СЕЕЦП представља добру прилику за даљу промоциjу напретка и остварених резултата Црне Горе на националном, регионалном и европском плану.

У оквиру завршних састанака турског предсjедавања СЕЕЦП 2020-2021, министар Радуловић ће такође учествовати на Анталиjском дипломатском форуму на тему „Иновативна дипломатиjа: нова ера, нови приступи“, коjи ће се под покровитељством предсjедника Републике Турске Реџепа Таjипа Ердогана одржати у Анталиjи, 18-20. jуна 2021. године.

Анталиjски Дипломатски форум се први пут одржава у организациjи Министарства вањских послова Републике Турске, а под покровитељством предсjедника Ердогана и на инициjативу министра вањских послова Мевлута Чавушоглуа. Током траjања форума, Радуловић ће учествовати на панелу “Сусjеди ВИДЕ заjедно: Будућност Европе“. Овом приликом предвиђен jе и билатерални сусрет са министром вањских послова Турске, коjом приликом ће бити потписан Меморандум о сарадњи између министарстава вањских послова Црне Горе и Републике Турске у домену протоколарних послова, као и инаугурациjа Почасног конзулата Црне Горе у Анталиjи.

Такође, током боравка министра Радуловића у Анталиjи, на маргинама министарског састанка и форума планирани су састанци са званичницима земаља учесница на поменутим догађаjима, саопштено је из Министарства вањских послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:33