Радуловић и Вархељи / - МВП
15/11/2021 u 21:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар вањских послова Радуловић у Бриселу: Jачањем владавине права до завршних корака у процесу придруживања ЕУ

Он jе казао да jе од почетка преговарачког процеса за нас кључно да се усклађуjемо са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком, упркос чињеници да такво опредjељење ниjе увиjек jедноставно за земљу коjа jе зависна од туристичког сектора, поручио је министар

Црна Гора jе задржала своj спољно-политички курс, што jе Европска комисиjа препознала у Извjештаjу о напретку, поручио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић, на састанку са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

– Чланство у Европскоj униjи jе приоритет и стратешко опредjељење Владе. У наредном периоду спремни смо да постигнемо jош конкретниjе резултате у борби против организованог криминала и корупциjе – казао jе Радуловић.

Он jе казао да jе од почетка преговарачког процеса за нас кључно да се усклађуjемо са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком, упркос чињеници да такво опредjељење ниjе увиjек jедноставно за земљу коjа jе зависна од туристичког сектора.

Шеф црногорске дипломатиjе нагласио jе да Извjештаj такође jасно поручуjе да динамику преговора диктира напредак у поглављима 23 и 24 и да су неопходни конкретни помаци у области правосуђа и борбе против корупциjе, за шта како jе навео, постоjи jака политичка воља Црноj Гори.

Вархељи jе казао да Европска комисиjа жели да помогне и убрза процес проширења. У том смислу, позвао је црногорску страну да оjача политички диjалог и испуни кључне критериjуме за даље функционисање институциjа коjе су кључне за снажење владавине права. Такође, нагласио да jе потребно оjачати административне капацитете коjи се баве спровођењем европских политика у Црноj Гори.

Одлучност да идемо даље када jе риjеч о испуњавању циљева наше европске агенде и да се успjешно суочимо са изазовима коjи су пред нама, како jе казао министар Радуловић, доказуjе и именовање шефа Мисиjе Црне Горе при ЕУ. На то нас, како jе обjаснио комесару Вархељиjу, обавезуjе чињеница да подршка чланству у ЕУ сваким даном расте и да сада износи 74 одсто, у односу на 2019. када jе 66 одсто грађана било за ту идеjу.

Током боравка у Белгиjи Шеф црногорске дипломатиjе састао се са министром спољних послова Републике Бугарске Светланом Стоевим током коjег jе исказан интерес за jачањем економског повезивања.

Изразивши задовољство приjатељским и садржаjним односима, као и интензитетом политичких контаката на свим нивоима, министар Радуловић захвалио jе Влади те земље коjа jе упутила заштитну медицинску опрему за наше љекаре током првог таласа пандемиjе, као и на снажноj и континуираноj подршци интеграционим процесима Црне Горе, нарочито током бугарског предсjедавања Савjетом ЕУ у првоj половини 2018. Изразивши наду да она неће изостати ни у будућности, министар Радуловић jе упознао свог бугарског колегу са чињеницом да jе Црна Гора прихватила ревидирану методологиjу преговора.

Министар Стоев потврдио jе значаj интегрисања Западног Балкана у ЕУ, рекавши да jе проширење ЕУ приоритетно питање. Западни Балкан jе саставни дио европског континента и несумњиво будући дио ЕУ.

Шеф црногорске дипломатиjе казао jе да jе Црна Гора веома задовољна инициjативом за одржавање редовних међувладиних конференциjа ЕУ-ЗБ, циjенећи их одличном платформом за остваривање динамичниjих контаката и редовног извjештавања о постигнутим резултатима и спроведеним реформама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:49