Марковић вјерује да ће Црна Гора бити наредна чланица ЕУ / - SR
22/12/2021 u 17:21 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Марковић: Нема говора о томе да нас је ЕУ ставила у други план

Задатак наше дипломатиjе у свjетлу ове измjене остаjе да се прилагоди новоj организациjи вођења преговора Комисиjе тако што ће се интензивно старати да нова организациона структура не производи неповољне политичке последице, казао је Марковић за "Дан"

Виjест о формирању заjедничког Директората за Црну Гору и Србиjу у Генералном директорату за проширење Европске комисиjе (ЕК) одjекнула jе нашим jавним мњењем уз jедно тенденциозно тумачење да jе то, наводно, доказ да Европскоj униjи (ЕУ) Црна Гора ниjе приоритет. Међутим, како jе у међувремену и потврђено из ЕК, ова техничка и унутрашња организациона измjена сама по себи не треба да буде повод за забринутост ако се сагледа у свом пуном и изворном контексту, казао је за "Дан" Петар Марковић, шеф Сталне мисије Црне Горе при ЕУ. Он не види опасност по Црну Гору од те измjене у ЕК, већ напомиње да треба наставити са залагањима на испуњавању мјерила и потенцирањем принципа регате и индивидуалних заслуга.

– Задатак наше дипломатиjе у свjетлу ове измjене остаjе да се прилагоди новоj организациjи вођења преговора Комисиjе тако што ће се интензивно старати да нова организациона структура не производи неповољне политичке последице. Парни директорати ће вjероватно довести до тенденциjе поређења резултата у државама коjима се баве. Али тога jе, будимо искрени, било и раниjе. Зато у наредном периоду морамо са посебном пажњом ослушкивати шта раде наши сусjеди и потрудити се да очувамо компаративне предности коjе нас чине наjнапредниjом земљом кандидатом за чланство. За систем у цjелини не видим опасност од ове измjене у ЕК ако наставимо са испуњавањем преузетих обавеза и ако увиjек и свуда потенцирамо принцип регате и индивидуалних заслуга сваке државе кандидата, уз стратешко снажење комуникациjе са институциjама ЕУ и државама чланицама и наставак кадровског jачања Мисиjе Црне Горе при ЕУ, коjе jе у току. Институциjе ЕУ биле су и остаjу наши главни савезници на путу ка чланству – рекао је Марковић.

"ЕУ институциjе биле су и остаjу наши главни савезници на путу ка чланству

Он је додао да од прољећа траjе унутрашња реорганизациjа Генералног директората, која jе уjедно и резултат велике флуктуациjе кадрова коjа ни ЕК ниjе страна, са jедне стране, али и последица нове методологиjе преговарања, са друге стране.

Вујовић: Интереси Црне Горе своде се на жеље званичног Београда

Генерални секретар Социјалдемократске партије Иван Вуjовић казао је јуче да је укидање Jединице за Црну Гору у оквиру Директората за проширење ЕУ jедан у низу опипљивих резултата ове владе коjим се темељно урушава позициjа Црне Горе, а њени интереси своде на жеље и замисли званичног Београда.

– Деградациjа статуса и имиџа државе у међународним и регионалним односима, а посебно у домену ЕУ интеграциjа, овим чином добила jе своjу званичну потврду. Уродили су плодом напори Владе, коjа се од свог оснивања руководи искључиво приступом – што горе за Црну Гору и њене интересе, то боље за нашу апостолску агенду. Вањскополитички успjеси Црне Горе од обнове њене независности увиjек су били посебан трн у оку промотерима и извођачима великосрпске политике, управо зато jер су ти успjеси били наjбољи деманти њихових вjековних тлапњи о неодрживости Црне Горе, због чега, између осталог, ње у коначном и не треба да буде. Након наjгорег извjештаjа о напретку, сада имамо наставак тренда урушавања имиџа и статуса државе у приступним преговорима. Сваки дан опстанка ове владе jе година назадовања за Црну Гору. Срећом, њени дани су одброjани, а тога су чак и сами свjесни – навео је Вујовић.

– До ове године, свака jе земља у процесу приступања имала своj директорат, али су већ раниjе поjедини службеници истовремено били задужени, на примjер, и за Сjеверну Македониjу и за Албаниjу. Након усваjања нове методологиjе, у Генералном директорату за проширење су одлучили да се оваj де факто парни приступ прошири и на остале тако да Црна Гора и Србиjа, као jедини кандидати коjи воде преговоре, буду обjедињене, Сjеверна Македониjа и Албаниjа, као кандидати за чланство коjи jош увиjек ниjесу започели преговоре о чланству, формализуjу своjу обjедињену jединицу, а да се за Босну и Херцеговину и Косово, као потенциjалне кандидате за чланство, на сличан начин формира заjеднички директорат. Дакле, нема говора о стављању Црне Горе у други план – истакао је Марковић.

Зироjевић: Црна Гора са Кривокапићем иде у рикверц

Након наjгорег извjештаjа ЕК икад и блокаде процеса европских интеграциjа, наjгоре икада оцjене од када се врше мjерења напретка неке државе ка ЕУ, остадосмо и без канцелариjе. Изгледа да су у Влади, журећи ка Европи, грешком убацили у рикверц и дали пун гас, прокоментарисао је јуче портпарол Социјалдемократа Никола Зироjевић.

– Како сада ствари стоjе, Црна Гора са Здравком за воланом, под пуним гасом, стреми у рикверц од ЕУ. "Пре две године, возио он за опкладу 2 км везаних очиjу", реченица jе из култног филма "Ко то тамо пева". А наш Здравко ево више од годину дана вози везаних очиjу, па jош у рикверц. Изгледа да ниjе само медицински феномен. Феномен jе како да уништи, уназади, обрука… Ако се ово лудило настави, од "Европе сад" остаће нам "Догодине у ЕУ". А ми у Црноj Гори добро знамо шта то "догодине" значи – навео је Зиројевић.

Портпарол Европске комисиjе Ана Писонеро Хернандез саопштила је прије два дана да су Црна Гора и Србиjа тренутно у приступним преговорима, те да је приступање процес заснован на индивидуалним заслугама, а да темпо преговора зависи приjе свега од напретка у фундаменталним реформама.

Поводом спаjања jединица за Црну Гору и Србиjу у Генералном директорату, казала је да ЕК не коментарише промjене у унутрашњоj организациjи, истичући да Комисиjа организуjе службе на основу процjена коjе се односе на обим посла, ефикасност и кохерентност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:58