Влада пооштрила критеријуме за истакнуте фунционере / - сједница Владе Црне Горе
24/09/2021 u 11:11 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема више скупих поклона, максимум 25 еура

Смjернице се односе на предсjедника, потпредсjедника и чланове Владе, државне секретаре у министарствима, савjетнике предсjедника и потпредсjедника Владе, старjешине органа управе и лица коjима jе престала наведена функциjа двиjе године по престанку функциjе

Влада је на јучерашњој сједници усвојила Смјернице за јачање етике и интегритета високих функционера извршне власти, које доносе строже услове по питању поштовања етичких начела. Смјернице су усвојене са циљем да се пружи подршка високим функционерима извршне власти у поштовању стандарда интегритета и jачања повjерења jавности у обављање њихових дужности, афирмациjе и унапређења достоjанства и угледа ради остваривања заjедничког добра и jавног интереса, као и jачања повjерења грађана у рад државних органа.

Смjернице се односе на предсjедника, потпредсjедника и чланове Владе, државне секретаре у министарствима, савjетнике предсjедника и потпредсjедника Владе, старjешине органа управе и лица коjима jе престала наведена функциjа двиjе године по престанку функциjе.

У вршењу своjих функциjа високи функционери извршне власти дужни су да се придржавају начела попут поштовање личности, поштовање закона и темељних принципа, поштовање јавног интереса, транспарентност и вјеродостојност, објективност, савјесност и поштовања угледа Владе.

Други дио Смјерница односи се на сукоб интереса, гдје је наглашено да високи функционер извршне власти врши функциjу на начин да jавни интерес не подређуjе приватном интересу и да не изазива сукоб интереса у вршењу jавне функциjе.

Забрањена употреба јавних ресурса за партијске кампање

Документом је обухваћена и област лобирања, као и коришћења jавне имовине и средстава.

– Високи функционер извршне власти се не служи jавним ресурсима у партиjске сврхе или сврхе изборне кампање. Такође, подржава политичку неутралност и непристрасност државне службе и не тражи нити подстиче државне службенике или намjештенике, коjима jе надређен, да дjелуjу на било какав начин коjи jе у сукобу са овим начелима – пише у документу.

Трећи одјељак документа односи се на јавну комуникацију, што подразумијева односе са медијима, међусобне односе и понашање на друштвеним мрежама, а четврти одјељак односи се на пожељно понашање функционера у приватном животу.

Такође, дужан је да избjегава ситуациjе у коjима може изгледати да приватни интереси утичу на његову непристрасност у вршењу jавне функциjе и не смије ни да се упушта у финансиjске трансакциjе користећи неjавне владине информациjе, нити да дозвољава неправилну употребу таквих информациjа ради остваривања било којег приватног интереса.

– Двиjе године по престанку функциjе, високи функционер извршне власти избjегава ситуациjе у коjима би на основу статуса бившег функционера стекао, или би могао стећи, повољниjи положаj науштрб jавног интереса. Не смије ни да заснива радни однос у организациjама коjе би имале корист од одлука органа у коjима jе вршио функциjу – прецизирано је у документу.

Кад је ријеч о поклонима и донацијама, функционер извршне власти не прима поклоне, осим пригодних поклона вриjедности до 25 еура коjи не угрожаваjу његово дjеловање и не доводе у сумњу његов рад, а тиме ни повjерење jавности. Изузетак представљаjу протоколарни поклони.

Када је ријеч о пријављивању прихода и имовине, високи функционер извршне власти, како би се оjачало повjерење jавности у његов рад, требало би да буде спреман да на питања коjа му упуте представници медиjа или општа jавност поjасни ствари коjе се тичу jавно обjављених података из његовог извjештаjа.

Такође, високи функционер извршне власти би у професионалном и приватном животу требало да поштује општа начела етичног понашања и достојанствености.

– Ван радног времена високи функционер извршне власти се не смије понашати на начин који може имати негативан утицај на углед државног органа и Владе. Када иступа у јавности или када коментарише друштвене појаве путем медија, писаних чланака, на јавним скуповима, предавањима и слично, високи функционер извршне власти дужан је настојати да његов иступ не угрожава права других, а да укупно понашање буде у складу са начелима етичког понашања. У мјери у којој је то могуће, високи функционер извршне власти настоји да усклади своје приватне интересе како би свео на минимум вјероватноћу да дође до сукоба интереса – наводи се у Смјерницама за јачање етике и интегритета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:40