Andrej Nikolaidis / - NIKOLA SAVELJIC
08/09/2021 u 18:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николаидис: Вучић ће створити претпоставке да се распише референдум у Црној Гори, о присаједињењу Србији

- У овом тренутку гомила руских шпијуна, која се налази у црногорској власти има приступ селективним подацима НАТО савеза, па је могуће да Црна Гора просто буде избачена из НАТО пакта као непоуздан савезник - каже књижевник и политички аналитичар Андреј Николаидис

Књижевник и политички аналитичар Андреј Николаидис каже да је за рјешење кризе у Црној Гори потребна нека врста политичких договора и преговора, под патронатом Сједињених Америчких Држава и Европске уније. Посебно доста очекује од земаља Квинте.

Он је говорећи о догађајима на Цетињу и политичкој подјели у Црној Гори који су за независну државу и оних који су за унију са Србијом казао Н1 Хрватска, да, ће, уколико се то не деси српски предсједник Александар Вучић бетонирати своју власт у Црној Гори.

- Вучић ће створити све претпоставке да ну једном тренутку, не тако далеке будућности, буде организован нови референдум у Црној Гори, о присаједињењу Србији. Он ће урадити све и да Црна Гофра напусти НАТО пакт, иако она сљедећих десет година она то не може формално учинити. Али не смијемо заборавити да на власти у Црној Гори имамо нескривено про-руски Демократски фронт и у овом тренутку гомила руских шпијуна, која се налази у црногорској власти има приступ селективним подацима НАТО савеза - каже Николаидис.

Он наглашава да су итекако могуће злоупотребе тих података.

- Могуће је да Црна Гора просто буде избачена из НАТО пакта као непоуздан савезник. Право говорећи мислим да је то сценарио на који Александар Вучић иде - рекао је Николаидис.

Он је рекао и да Влада Црне Горе није хомогена, али да се ради на њезиној хомогенизацији.

- Ово што се догодило на Цетињу, читав инцидент који је СПЦ направио, је и учињен да би се хомогенизовала владајућа коалиција. Под хомогенизовала мислим да би се чвршће ставила по контролу Александра Вучића. Она је и сад под његовом контролом, али се мигољи, након овог она би могла бити под апсолутном Вучићевом контролом, без ити једног човјека који би се макар у једном тренутку усудио рећи не на Вучићеве захтјеве као што је рекао командир полиције и министар полиције којима се сада пријети смјеном. Двије трећине владајуће коалиције чини ултранационалистички, проруски, ултрасрпски Демократски фронт, који је нека врста иначице француског Националог фронта, наравно црногорска верзија. Они због интервенције страних амбасада нису директно у Влади, с тиме што су сатисфакцију добили тиме што су њихови људи запослени по дубини апослутно недозвољеног партијског запошљавања којем ова Влада прибјегава - каже Николаидис.

Говорио је посебно и о Дритану Абазовићу, потпредсједнику црногорске владе:

- Абазовић се понаша као агент Александра Вучића. Он је уз невиђену медијску помпу именован на ту позицију и на позицију коодинатора свих сигурнусних служби. Очекивања од Абазовића од стране српских националиста била су велика и могу констатовати да је сва испунио тако да не видим краја љубави Вучића с једне и Абазовића с друге стране. Абазовић је, ко и остатак Владе, практично именован у манастиру Острог од стране миторполита Анфиохија, који је у међувремену умро, а замијенио га је Јоаникије и то је сам Абазовић признао и тврдо је документирано и нико то не негира. То је влада која је постављена од стране свештеника - тврди Андреј Николаидис.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:45