Miloš NIkolić / FOTO: DPS
15/07/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikolić o Udruženju sudija: Gdje je bila reakcija kada se "ruka pravde" spustila na sudiju Ivanovića

Miloš Nikolić, portparol DPS-a, navodi da ga je odgovor izvjesnog Udruženja sudija zatekao i iznenadio. On je upitao gdje je bila reakcija kada se "ruka pravde" spustila na sudiju Radomira Ivanovića. Naveo je da oslobađajuća presuda sudije Zorana Radovića pokazuje da se pokušaj državni udar nije desio samo za Viši sud.

- Ne samo zbog jeftine i površne sadržine, već prije svega jer mi je trebalo vremena da se prisjetim o kom Udruženju se uopšte radi.Ovo navodim iz razloga jer se ne mogu sjetiti ovakvih pokušaja izigravanja gordosti i toboš hrabre odbrane crnogorskih sudija kad je značajan dio javnosti i gotovo kompletna tadašnja opozicija na nezabilježen način godinama napadala Suzanu Mugošu. Dok je opskurni IN4S, čiji je vlasnik sad i rektor Univerziteta Crne Gore, godinama plasirao rijaliti,,Kod Suzane”, dok su se objavljivali privatni snimci članova njene porodice i dok su je optuženi u slučaju državni udar vrijeđali na najprizemniji način Udruženje je stojički ćutalo - navodi Nikolić.

Udruženje sudija: Targetiranje sudija je nedopustivo

Dodaje da ne može se sjetiti značajnije reakcije kada se famozna,,ruka pravde” spustila na istražnog sudiju prilikom hapšenja porodice Krstović i kada je sudija Radomir Ivanović – koji je procijenio da nema osnova za pritvor (a što se kasnije kroz oslobađajuću presudu potvrdilo ispravnim) nazvan sudijom mafije.

- Takođe, ista ta,,ruka pravde” vam je šetala i kontaminirala dokaze u slučaju famoznog tunela koji je prokopan do depoa Višeg suda a vi ste, dozvoljavajući mu to postali ne samo saučesnik u njegovim PR glupotinjama, nego i u činjenici da zbog toga ni dan danas nemamo odgovornost onih koji su vas na ovako javan i nezamapćen način ponizili tako što su vam ukrali dokaze iz sudskog depoa.Time dolazimo i do slučaja koji sam komentarisao – državni udar - naglašava on.

Detalji odluke Apelacionog suda povodom Krstovića: Cјenkala se za 20 centi za banane, ne za kokain

Dodaje da Demokratska partija socijalista, niti ja kao njen portparol, nemamo namjeru da ulazimo u pojedinačne detalje slučajeva i komentarišemo ko i na koliko godina zatvora treba da bude osuđen.

- Ali činjenica da je Zoran Radović oslobodio sve optužene u ovom slučaju uz – kako bi on rekao,,groteskno” obrazloženje presude, zapravo pokazuje da se pokušaj državnog udara jedino za Viši sud nije dogodio. Svojevremena izjava Majkla Pensa – potpredsjednika SAD-a, dostavljeni dokazi najjačih zapadnih službi od Amerike do Velike Britanije, svjedočenje aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao ni četiri sporazuma o priznanju krivice lica koja su u pokušaju učestvovali, uz optužnicu od nekoliko stotina strana pri kojoj je čak i ovo i ovakvo tužilaštvo ostalo, nijesu bili dovoljni da Zoran Radović nađe odgovornost makar jednoj od optuženih. - navodi Nikolić.

Finalno, prema njegovim riječima, sudska grana vlasti predstavlja jednu od najvažnijih djelova sistema.

- I baš zbog toga njena uloga u državi je od nemjerljive važnosti što jasno podrazumijeva da je stalna meta nadzora i praćenja kontrole kvaliteta rada od ostalih društvenih subjekata. Zbog toga je naročito opasno kada isto to sudstvo, na brutalan način – kako je to učinjeno nedavnom presudom, izda državne interese i legitimiše svaki naredni pokušaj da se u Crnoj Gori sruši ustavni poredak, započne građanski rat i nasilno zauzme vlast. Posebno je to opasno raditi u danima kada isti oni koji su pripremali državni udar ovih dana organizuju popravni za neuspjeh od 2016. godine – odnosno likvidaciju bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića. Zbog svega navedenog nijesmo i nećemo ćutati. Na kraju, ukoliko želite da se Vaš integritet poštuje – morate prvo pokazati da ga uopšte imate. Sve što ste uradili u posljednjih nekoliko godina, a samo mali dio toga sam u odgovoru pobrojao, argumentuje upravo suprotno. U nadi da ćemo ovu prepisku nastaviti, ostatak sam spremio za neko od narednih obraćanja jer smo sa kritikama i komentarima, tek počeli - zaključuje u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 20:07