Радомир Новаковић Цакан / - Драган Стојановић
01/10/2021 u 11:14 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић: Формирати Етичку комисију која ће ријешити проблеме у локалном парламенту

И како нас нико не би дијелио на Србе или Црногорце, на Хрвате, Бошњаке или Албанце, на католике, православце или муслимане, позивам све одборничке клубове да подрже овај предлог, како би се превазишла тренутна ситуација у Бару - закључио је он

Партија Бирам Црну Гору (БЦГ) на наредној сједници Скупштине Општине Бар иницираће доношење Етичког кодекса  и формирање Етичке комисије, како би се рјешавале политичке конфронтације присутне посљедњих дана у локалној јавности, саопштено је данас из БЦГ.

Предсједник БЦГ Радомир Новаковић Цакан.казао је да пажњу медија и цјелокупне јавности заокупља конфронтација представника политичких субјеката заступљених у локалном парламенту, те да њихова саопштења и реаговања “која се своде на размјену међусобних оптужби, нису нешто на што могу бити поносни ни једни ни други”.

- Углавном, једна страна тврди једно, друга друго и то је сасвим уобичајено за тзв. позицију или власт и опозицију. Оно што сам сигуран да свима пара уши, а мени понајвише као Старобаранину, су увреде које том приликом упућују једни другима. Зато као предсједник БЦГ предлажем рјешење којим ће се убудуће ставити тачка на овакаве сукобе, а сви одборници СО Бар и функционери локалне самоуправе обавезати на понашање достојно функције коју обављају или за чије вршење су изабрани - навео је Новаковић.

Он је навео да ће на наредној сједници СО одборници затражити  доношење нове Одлуке о Етичком кодексу функционера и изабраних представника локалне самоуправе која ће, заједно са Одлуком о Етичкој комисији за наведена лица, створити неопходне правне предуслове за формирање саме Етичке комисије, а чији ће рад управо бити фокусиран на рјешавање проблема ове врсте.

Постојећи Етички кодекс функционера локалне самоуправе  и Одлука о етичкој комисији за изабране представнике и функционере, додаје Новаковић, нису усклађени са одредбама актуелног Закона о локалној самоуправи “па је самим тим, што прије потребно донијети Етички кодекс и Одлуку о Етичкој комисији за изабране представнике и функционере, а које су усаглашене са позитивним прописима у тој области”.

-Треба знати да на основу важећих Одлука, Етичка комисија за изабране представнике и функционере никада није образована, иако је то била дужност ранијих сазива локалног парламента. Барани су одувијек живјели у слози, поштујући и цијенећи једни друге, чак и онда када су нас највеће невоље погађале, као што су земљотреси, поплаве или немаштина - додао је он.

Новаковић је истакао да су Барани савршени спој и одраз мултикултуралности и богате традиције наше земље.

- Као такви, увијек морају дати примјер како се требамо понашати једни према другима. Не приличи нашим изабраним представницима и локалним функционерима да се у јавним иступима користе погрдним квалификативима на рачун других, јер су то људи који би својим личним квалитетима и моралним интегритетом морали служити за примјер свим грађанима нашег града и Црне Горе у цјелини. Не заборавимо да су то људи који својом радом и одлукама морају водити наш град путем развоја и прогреса - додао је Новаковић.

Подносити иницијативу за нечију смјену, која је унапријед осуђена на неуспјех и без претходне консултације са одборничким клубовима, према ријечима Новаковића, представља непромишљен покушај прикупљања јефтиних политичких поена код грађана, који засигурно неће насјести на овакав покушај подвале.

 - И како нас нико не би дијелио на Србе или Црногорце, на Хрвате, Бошњаке или Албанце, на католике, православце или муслимане, позивам све одборничке клубове да подрже овај предлог, како би се превазишла тренутна ситуација у Бару - закључио је Новаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:49