Кривокапић и патријарх Порфирије / - НН
11/06/2021 u 18:59 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НОВИ ДЕМАНТИ: Патријарх Порфирије није добио писмо од Кривокапића

Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владики, сада митрополиту Јоаникију да "није тренутак" за потписивање Темељног уговора

Премијер Здравко Кривокапић је патријарху српском Порфирију упутио само једно писмо, 21. маја, у којем нема ни ријечи о спорним члановима Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, објавила је агенција Танујуг позивајући се на изворе блиске Срспкој православној Цркви.

У том писму, каже извор агенције, само се најављује потписивање Темељног уговора, без прецизираног датума.

Према истом извору, Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владики, сада митрополиту Јоаникију да "није тренутак" за потписивање Темељног уговора.

У синоћњем интервјуу у емисији Начсто, Кривокапић је рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнио став "да постоје најмање два члана која су спорна и један дио преамбуле".

Према сазнањима Тањуга, Патријарх није добио то друго писмо.

Кривокапић је, наиме, још 25. априла изричито рекао да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, а седам дана прије тога је први пут рекао говорио о два спортна члана, која, како је тада рекао, нису у сагласју са Уставом и законима Црне Горе.

Он је синоћ рекао и да су са Темељним уговором били упознати председник Скупштине Алекса Бечић и потпредседник владе Дритан Абазовић.

За Абазовића је рекао да му је пред одлазак у Београдску патријаршију, 27. прошлог мјесеца, сугерисао да не потписује Уговор, док је Бечић данас демантовао премијера, рекавши да никада није видио Темељни уговор и да је то једина истина.

Кривокапић: ДФ уцјењује Владу око буџета, двије тачке спорне у Нацрту Темељног уговора са СПЦ

Ову заврзламу црногорског премијера је коментарисао историчар др Александар Раковић који каже да је Српска православна црква осам вјекова на простору данашње Црне Горе функционисала без темељних уговора па ће то наставити да чини, био овај Темељни уговор икада потписан или не.

-Здравко Кривокапић се служи обманама и неистинама како би онемогућио да Темељни уговор са Српском православном црквом икада буде потписан. Чак и ако би Српска православна црква изашла у сусрет свим Кривокапићевим фантазмагоријама, Темељни уговор опет не би био потписан - изричит је Раковић.

Раковиће, иначе, добро упућен у дешавања у Црној Гори и положајем СПЦ у тој држави, са жаљем констатује да је Кривокапић прави производ тзв. "Православне цркве у Црној Гори" која је стварала људе без идентитета и онемогућавала да се српство у тој држави до краја ревитализује.

 - Срећом, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је укинуо име и квазиидентитет тзв. ''Православне цркве у Црној Гори''. Српски архијереји нису хтјели ни да чују за могућност да Темељни уговор буде оснивачки акт издвојеног тијела у оквиру Српске православне цркве, које би касније прерастало у аутономију а из ње у сецесију", навео је Раковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:39