Rajko Albijanić / foto: demokrate nikšić
14/08/2024 u 08:35 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odbornik Demokrata u SO Nikšić Rajko Albijanić: Ni složene odluke nisu narušile naš odnos sa EU

Odbornik Demokrata u SO Nikšić Rajko Albijanić kaže da rekonstrukcija Vlade Crne Gore može donijeti stabilnost političkih prilika kroz inkluzivnije zastupljene stranke, efikasnije sprovođenje reformi, povećanje povjerenja među građanima, te bolju međunarodnu saradnju, čime bi se ubrzao put ka evropskim integracijama i ekonomski razvoj zemlje.

On je u razgovoru za "Dan" istakao da vladajuća većina u Crnoj Gori, uprkos izazovima i odlukama poput rekonstrukcije Vlade i usvajanja različitih rezolucija, nije ugrozila evropski put zemlje.

– Naprotiv, ove političke odluke mogu se tumačiti kao dio demokratskih procesa unutar države koja se trudi da balansira unutrašnje interese s obavezama prema Evropskoj uniji. Rekonstrukcija Vlade, na primjer, može da omogući širu političku podršku za reforme neophodne za nastavak evropskih integracija, dok rezolucije osjetljivih pitanja mogu biti odraz političke zrelosti i spremnosti da se suoči s istorijskim i aktuelnim izazovima – kaže Albijanić.

Ovaj odbornik Demokrata navodi da iako su neke odluke izazvale kontroverze i otvorile pitanja o političkoj stabilnosti, one su u suštini dio procesa koji Crnu Goru približava evropskim standardima vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Demokrate: U DPS-u vjeruju u tezu da hiljadu puta ponovljena laž može postati istina

– Evropska unija nastavlja da podržava Crnu Goru na njenom reformskom putu, a vladajuća većina, uprkos kritikama, pokazuje spremnost da se prilagodi i nastavi sa reformama u skladu sa evropskim vrijednostima. Ove odluke, iako složene, nisu narušile ključne odnose s Evropskom unijom, već su dio dinamičnog procesa koji prati svaku zemlju na putu ka članstvu u EU. Iako se stiče utisak da pojedini političari svojim izjavama ili potezima možda dovode u pitanje posvećenost Crne Gore evropskom putu, važno je napomenuti da su ovakvi stavovi često motivisani kratkoročnim političkim interesima ili željom za pridobijanjem određenih biračkih grupa, a ne stvarnim namjerama da se zaustavi evropska integracija zemlje. Evropski put Crne Gore ostaje strateški cilj većine političkih aktera i građana, a trenutna politička dinamika je dio demokratskog procesa u kojem različiti glasovi imaju priliku da se čuju. U suštini, opredjeljenje prema članstvu u EU i dalje je dominantan pravac crnogorske politike – kaže sagovornik "Dana".

Ključ je dugoročna održivost reformi

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje u projekat "Evropa sad 2", Rajko Albijanić podsjeća da taj program predstavlja ambiciozan nastavak prethodnih ekonomskih reformi, s ciljem poboljšanja životnog standarda građana i ubrzanja evropskih integracija.

– Verujem da, ako se program dosljedno sprovodi uz transparentnost i odgovorno upravljanje, može donijeti značajne koristi za crnogorsku ekonomiju. Međutim, uspjeh programa zavisiće od političke stabilnosti, podrške javnosti i sposobnosti Vlade da odgovori na eventualne izazove u implementaciji. Dugoročna održivost reformi i njihov doprinos evropskom putu biće ključni faktori za ocjenu programa – ističe Albijanić.

Albijanić ističe da je teško sa sigurnošću predvidjeti hoće li trenutna Vlada Crne Gore izdržati do kraja mandata, s obzirom na političku nestabilnost i izazove s kojima se suočava.

– Međutim, ako uspije da očuva unutrašnju koheziju i obezbijedi podršku za ključne reforme, postoji mogućnost da značajno doprinese napretku na evropskom putu. Ipak, ulazak u EU je dugotrajan proces koji zahtijeva kontinuirani napor više vlada, a ne samo jedne, tako da je malo vjerovatno da će ova Vlada sama završiti taj proces, ali može postaviti čvrste temelje za buduće korake prema članstvu – naglašava Albijanić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:24