Spajić i Orban ( / - SPAJIć I ORBAN (FOTO: RTCG)
24/10/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Orban: Dogovor da Crna Gora zatvori poglavlja do decembra; Spajić: Postigli smo nezaustavljiv napredak

Crna Gora je najspremnija za ulazak u Evropsku uniju i učinila je veliki iskorak na tom putu, kazao je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

On je na sastanku sa premijerom Milojkom Spajićem u Budimpešti rekao da su dogovorili da se do decembra zatvore određena pregovaračka poglavlja.

Premijer Spajić je kazao da je Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna za pristupanje 2026, a onda i punopravna članica EU 2028.

Spajić u posjeti Mađarskoj 23. i 24. oktobra

Orban je istakao da se u trenutnoj međunarodnoj situaciji kompetitivnost EU smanjuje i da nešto treba da se učini da se to promijeni. Mađarski odgovor na to je nastaviti proces proširenja, prenosi portal RTCG.

-Crna Gora je najspremnija i za to postoje mnogi razlozi, ali i činjenice, jer mnogo poglavlja već je trebalo da se zatvori, ali je Unija zapostavila politiku proširenja. Za vrijeme predsjedavanja Mađarske, mi smo odlučni da promijenimo situaciju i podržimo Crnu Goru u napretku ka EU. Dogovorili smo se da se do decembra sve postigne kako bi se zatvorila određena pregovaračka poglavlja, a ostala su i neka poglavlja koja bi  mogla da se otvore, jer je Crna Gora učinila veliki iskorak na putu ka EU- kazao je Orban.

Spajić je odgovorio da cijeni mađarsku pomoć na putu ka EU.

-I drago nam je da čujemo da će Mađarska uložiti velike napore da Crna Gora dobije međuvladinu konferenciju već u decembru kako bismo zatvorili poglavlja. To bi značilo da je samo godinu nakon dobijanja IBAR-a Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna da za pristupanje EU 2026, a onda i punopravna članica 2028- zaključio je Spajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

24. oktobar 2024 12:39