(
14/10/2021 u 15:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Функције у реконструисаној влади да преузму најбољи

Он је истакао да је Црна Гора исувише мала да се не би знало “шта је и колико ко урадио и постигао”

Функције у реконструисаној влади треба да преузму најбољи, и ту нема мјеста за самозване експерте, сматра лидер Савеза грађана Цивис Срђан Павићевић, јавља агенција МИНА.

Павићевић је у интервјуу агенцији Мина казао да је став Цивиса од почетка експлицитан у погледу Владе експерата.

-По нашем схватању, експерти су људи врхунског образовања, који су за десет, 15 и више година рада у струци постигли изузетне резултате, којима су “обогатили” своје окружење и тиме потврдили квалитет свог образовања-навео је Павићевић.

Он је истакао да је Црна Гора исувише мала да се не би знало “шта је и колико ко урадио и постигао”.

-Самозваним “експертима” једноставно нема мјеста у овој причи. Став ЦИВИС-а је био и остао да се на мјестима у Влади морају предложити најбољи за дати ресор- рекао је Павићевић.

Он је навео да је за Цивис ирелевантно да ли ће експерте предложити нека политичка партија или ће предлог доћи са неке друге адресе, ван политичких партија”.

Битно је, како је истакао, да је кандидат најбољи избор у том тренутку.

-Зашто експерт? Зато сто је његово доказано знање, вјештина, искуство и морал гаранција успјеха рада Владе на питањима транзиције и успостављања нових друствених и политичких вредности- навео је Павићевић.

Он је навео да се на тај начин обезбјеђује релативно безболан прелазак у сферу новог политичког концепта, како је додао, без прогона, освете и реваншизма.

-Доминација било каквог друштвено неприхватљивог вида политичког понашања, био би пораз за све нас- казао је Павићевић.

То, како је додао, не значи да се неће давати подршка бескомпромисном дјеловању и спровођењу закона.

-Умјереном, а сведеном политиком Владе, којом доминира знање и јасан став искусних експерата, веома ће се брзо влада испрофилисати као антитеза рада и постојања бивсе извршне власти-навео је Павићевић.

Он је казао да су партијски лидери добродошли да учествују у Влади, ако су у дужем временском периоду реализовани и остварени у својој примарној професији и стручној вокацији.

-Али ако неко своју политичку оријентацију, или “жртву” у минулим политичким борбама сматра експертизом, без поменутих атрибуција, онда смо у проблему. Ово је вријеме за праве експерте- истакао је Павићевић.

Он је оцијенио да су преговори представника владајуће већине успорени, као и да су кандидована два непомирљива концепта.

-Мени лично, а и мојим колегама из Цивиса, заиста није јасно како неке више него очигледне и битне ствари, у политичком надметању, добију периферну позицију и значај- додао је Павићевић.

Он је додао да су грађани дуго живјели у периоду непросвећеног партитократског апсолутизма, као и да је потребно вијеме да се пређе на други колосјек.

-Актуелну Владу, и поред тога што она то номинално није, зовемо "Прелазном Владом", или Владом "транзиције", јер је њен основни задатак да транзицију изведе што безболније и са то мањим неспоразумима и последицама за цијело друштво-сматра Павићевић.

Он је навео да је, да би се то остварило, неопходно је регулисати изборне законе, као и пречистити и ускладити бирачке спискове.

-Неопходно је извршити реформу правосуђа и тужиластва, почевси од Тужилачког савјета (ТС). Са радом ТС, почиње одмотавање клупка непочинстава бившег режима, којих је на претек-оцијенио је Павићевић.

Павићевић је поручио да је убијеђен да ће доћи до компромиса у владајућој већини, јер је то, како је додао, највећи јавни друштвени интетес у актуелном тренутку.

-Наћи ће се излаз, а све у циљу очувања прве демократске побједе од прошле године. Само треба знати да то нијесу догађаји, него процеси, који траже вријеме, стрпљење и промишљеност. Нормално, све уз дијалог- закључио је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 15:39