Ана Писонеро / - Интернет
19/06/2021 u 21:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро: Што прије именовати новог министра правде

Писонеро поручуjе и да се од сваке земље коjа тежи да постане члан ЕУ очекуjе се да се придржава и да промовише ЕУ вриjедности демократиjе

Европска униjа упозната jе с одлуком Скупштине Црне Горе о разрjешењу министра Владимира Лепосавића, каже портпаролка Европске комисиjе Ана Писонеро Хернандез

За ТВЦГ она jе казала и да се ЕУ радуjе сарадњи с новим министром, уз очекивања да ће он бити именован што приjе.

– Упознати смо са разрjешењем министра правде и људских и мањинских права Лепосавића од стране црногорског Парламента, у свjетлу његових коментара о Сребреници. Као што jе раниjе речено, Европска униjа одбацуjе и осуђуjе свако порицање, релативизациjу или погрешно тумачење геноцида у Сребреници – истакла jе Писонеро.

Писонеро поручуjе и да се од сваке земље коjа тежи да постане члан ЕУ очекуjе се да се придржава и да промовише ЕУ вриjедности демократиjе, људских права, толеранциjе и правде.

– То укључуjе поступање са жртвама геноцида с краjњим поштовањем и достоjанством – каже портпаролка ЕК.

Владавина права, истиче Писонеро, jедна jе од темељних вриjедности ЕУ и као таква, пресудни елемент процеса приступања ЕУ, коjи одређуjе укупни темпо преговора Црне Горе о приступању ЕУ.

–У циљу даљег напредовања на путу ка ЕУ и испуњавања привремених мjерила за поглавља 23 и 24, Црна Гора треба да поjача напоре на даљем напретку у реформама владавине права, посебно у оним областима коjе су у надлежности Министарства правде и људских и мањинских права – поручуjу у Бриселу.

Писонеро наглашава и да се ЕУ радуjе сарадњи с новим министром када он / она буде именован.

– Надамо се то што приjе догодити, како бисмо наставили рад на Поглављу 23 – истиче Писонеро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 09:18